Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Craniile a patru războinci uciși în urmă cu aproape 150 de ani au fost restituite unei comunități indigene din Taiwan

travelpulse.com
Taiwan turism

Craniile a patru războinici ucişi în urmă cu aproape 150 de ani au fost restituite vineri de Universitatea din Edinburgh unei comunităţi indigene din Taiwan, un gest salutat ca ''o etapă importantă pentru justiţia tranziţională'', informează AFP.

Craniile au fost luate drept trofee de război de soldaţii japonezi care au invadat sudul insulei în 1874 şi s-au luptat cu comunitatea Paiwan, după care au fost trimise universităţii scoţiene în 1907.

Este pentru prima dată când rămăşiţe ancestrale sunt restituite unei comunităţi indigene din Taiwan, potrivit Consiliului comunităţilor indigene din această insulă.

Restituirea este ''bogată în semnificaţii istorice şi constituie o etapă importantă în ceea ce priveşte justiţia tranziţională pentru comunităţile indigene'', a precizat Consiliul într-un comunicat.

Icyang Parod, ministru în cadrul Consiliului, a declarat la rândul său că speră ca această comunitate să găsească alinare şi vindecare în această repatriere.

Potrivit universităţii scoţiene, craniile au aparţinut a patru războinici din comunitatea Mudan, alcătuită în principal din populaţie Paiwan, a doua cea mai importantă din Taiwan.

După războiul din 1874, au fost aduse în Japonia de un ofiţer al marinei americane.

Restituirea a fost iniţiată la cererea Consiliului comunităţilor indigene din Taiwan, care a făcut o solicitare în acest sens în noiembrie 2021. Cererea a fost în cele din urmă acceptată în iulie anul următor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.