Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crans-Montana: Începerea negocierilor dintre ciprioţii greci şi turci

iBalkan.net
cipru

Ciprioţii greci şi turci şi-au reluat miercuri negocierile în staţiunea elveţiană Crans-Montana, într-o atmosferă constructivă, a afirmat mediatorul ONU pentru Cipru, norvegianul Espen Barth Eide, care consideră că reunificarea insulei divizate de peste 40 de ani ''nu este de nerealizat'', relatează AFP preluat de agerpres.

Espen Barth Eide, emisar special al ONU pentru Cipru din 2014, nu a ascuns faptul că reconcilierea celor două comunităţi din insulă - greacă şi turcă - în vederea creării unui stat federal cipriot nu va fi un lucru uşor. 

''Va fi greu, dar nu imposibil. Nu este de nerealizat, se poate întâmpla'', a declarat oficialul ONU presei prezente într-un hotel al staţiunii alpine Crans-Montana, unde au loc convorbirile de pace. 

Ciprul este divizat din 1974, când armata Turciei a invadat partea de nord a insulei ca reacţie la o tentativă de lovitură de stat a ciprioţilor greci ce viza unirea cu Grecia şi care suscita o puternică îngrijorare din partea minorităţii cipriote turce. 

De atunci, ''căştile albastre'' ale ONU controlează ''linia verde'', o zonă tampon demilitarizată ce separă cele două comunităţi şi care traversează Nicosia, singura capitală încă divizată din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.