Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creștere pentru Rompetrol Rafinare în prima jumătate a anului 2016

rompetrol

Rompetrol Rafinare continuă creşterea profitului net, cu 23% în primul semestru din 2016

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a  înregistrat un profit net consolidat* în valoare de 22 milioane USD în prima jumătate a anului 2016, în creştere cu 23% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA)* a consemnat, de asemenea, o creştere cu 60% în primele 6 luni ale anului 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, ridicându-se la 90 milioane USD.

Evoluţia pozitivă a indicatorilor companiei a fost susţinută de cantitatea de materie primă prelucrată în prima jumătate a anului 2016 de rafinăriile Petromidia şi Vega (+4%), în condiţiile optinizării proceselor tehnologice. Vânzările de carburanţi au fost, de asemenea, în creştere, în special pentru piaţa internă (+10% în S1 2016 comparativ cu perioada similară a anului 2015).

Performanţele constante ale Rompetrol Rafinare au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, pentru creşterea capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia - peste 5 milioane tone anual şi a gradului de flexibilitate a acesteia, precum şi în modernizarea instalaţiilor industriale. Prin capacitatea disponibilă de rafinare, dar şi logistica dezvoltată în Marea Neagră pentru transferul ţiţeiului prelucrat şi activităţile de export şi trading, KMG International reprezintă un pol energetic de stabilitate din punctul de vedere al siguranţei aprovizionării cu materie primă, precum şi în ceea ce priveşte echilibrul în consumul naţional de carburanţi”, a declarat Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare.

Rafinăria Petromidia a înregistrat un nou record de producţie în prima jumătate a anului 2016. Cantitatea de materie primă procesată a atins un nivel de peste 17 mii tone pe zi, în luna iunie, cea mai mare cantitate zilnică prelucrată de la punerea sa în funcţiune (1979). De asemenea, Petromidia a înregistrat un nou record în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie, inducele EII (Energy Intensity Index) atingând cel mai scăzut nivel din istoria unităţii de producţie – 90.8 puncte. Rafinăria Vega a prelucrat  35,8 mii tone de Bitum, cantitate mai mare decât cea estimată iniţial, pe fondul creşterii cererii regionale.

Rompetrol Rafinare a exportat o cantitate totală de produse de peste 1,3 milioane tone în primul semestru din 2016, nivel similar celui raportat în aceeaşi perioadă a anului 2015. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al doilea exportator la nivel naţional.

Prin derularea operaţiunilor sale, Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 343 milioane USD în al doilea trimestru al anului 2016 şi peste 608 milioane USD în primul semestrul din 2016. KMG International a plătit, începând din anul 2007, peste 13 miliarde USD la bugetul de stat al României.

Actionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare este grupul KMG International, statul român având 44,69% din acțiuni. Deţinerile acţiunilor Rompetrol Rafinare se reflectă automat asupra companiilor pe care societatea le controlează, direct și indirect. Rompetrol Rafinare opereaza rafinaria Petromidia, rafinaria Vega, şi divizia de petrochimie, Rompetrol Downstream operează rețeaua de benzinării a Grupului și Rom Oil rețeaua de depozite.

Reprezentând peste 40% din capacitatea de rafinare a României şi peste 30% din consumul regional de carburanţi, Petromidia este cea mai modernă rafinărie din ţară, iar investițiile totale realizate de KMG International și KazMunayGas pentru această platformă se ridică la peste 1,4 miliarde USD.

Segmentul de rafinare

 

Notă: Segmentul de rafinare și petrochimie cuprinde rezultatele societății Rompetrol Rafinare SA (care operează rafinăriile Petromidia și Vega) împreună cu activitatea petrochimică și rezultatele Rompetrol Petrochemicals SRL.

Pe segmentul de rafinare, rezultatul operaţional (EBITDA) a crescut semnificativ, cu 59% în primul semestru din 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul îmbunătăţirii indicatorilor operaţionali, precum şi datorită influenţei pozitive a marjelor nete de rafinare din primul semestru al anului 2016 (+35%). Indicatorii financiari precum rezultatul net şi cifra de afaceri, care au avut un trend descendent în primul semestru din 2016, au fost au fost influenţaţi de scăderea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere.

Rafinăria a procesat 2,79 milioane tone în primul semestru din 2016, mai mare cu 4,3% comparativ cu cea din perioada similară a anului 2015. Gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 87,98% în prima jumătate a anului 2016, în creştere cu 1,9% faţă de perioada similară a anului 2015.

În ceea ce priveşte rafinaria Vega, cantitatea totală de materie primă procesată a fost de 171,5 mii tone în primul semestru din 2016, în creştere cu 9,4% comparativ cu  aceeaşi perioadă a anului trecut.  Gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 104% în semestrul I, în creştere cu 9%, faţă de perioada similară a anului 2015.

"În pofida condițiilor dificile de pe piață, Rompetrol Rafinare a continuat evoluţia pozitivă a rezultatelor  operaționale și financiare pozitive datorită eforturilor managementului pentru implementarea programelor de optimizare care şi-au atins scopul – atingerea unui grad ridicat de eficiența în ceea ce privește procesele de producție. Aceste programe au condus la o reducere semnificativă a costurilor de procesare și la creșterea producției pentru principalele produse", a adăugat directorul general Yedil Utekov.

Segmentul de petrochimie

Începând cu 1 ianuarie 2014, activitatea petrochimică a fost preluată de Rompetrol Rafinare SA., fiind complet integrată pe fluxul de propilenă, utilităţi şi logistică.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polietilenă şi polipropilenă din România, reuşind constant să îşi majoreze cota de piaţă şi pe categorile secundare de produse.

Compania a procesat o cantitate de 65 mii tone de propilenă în prima jumătate a anului 2016, în creştere cu 4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. De asemenea, cantitatea procesată de etilenă a fost mai mare în S1 2016 cu 7% (31 mii tone).

Pe fondul creşterii producţiei pentru cele două materii prime, vânzările pe segmentul de petrochimie au crescut cu 6% în S1 2016 comparativ cu S1 2015. Strategia sa dinamică de dezvoltare asigură companiei o poziţie competitivă pe piaţa internă, dar şi pe cea regională, în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, în Europa Centrală şi de Est.

Segmentul de distribuție

Nota: Segmentul de distribuţie cuprinde rezultatele subsidiarelor Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas

 

Pe segmentul de distribuţie, rezultatul operaţional EBITDA s-a cifrat la 26,5 milioane USD în S1 2016, în creştere cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anullui 2015.  În primele 6 luni ale anului 2016, cifra de afaceri brută pe segmentul de distribuţie de peste 1 miliard USD a raportat o scădere cu 7% comparativ cu primele 6 luni ale anului 2015, pe fondul scăderii cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere.

În trimestrul al doilea din 2016, faţă de perioada similară din 2015, cotaţiile Platts (FOB Med Italy), exprimate în moneda de referinţă, USD, au fost în medie cu aproximativ 26% mai mici pentru benzină şi cu 29% în cazul motorinei. De asemenea, deprecierea de aproximativ 1% a leului în faţa dolarului american a determinat o scădere efectivă în moneda naţională a celor două cotaţii de aproximativ 27% pentru benzină şi 29% în cazul motorinei.

Accizele au rămas neschimbate atât la benzină cât şi la motorină faţă de valorile din 2015. În aceste condiţii, pe fondul scăderii cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi produse petroliere, preţurile practicate de Rompetrol în staţiile proprii din prima jumătate a anului 2016 au fost cu 12% mai mici pentru benzină şi cu 16% pentru motorină, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Vânzările de carburanţi au consemnat o creştere semnificativă, în special pe segmentul en-gross (+19% în S1 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015). De asemenea, vânzările de gas petrolier lichefiat (GPL) au crescut cu 5% în primul semestru din 2016, comparativ cu perioada similară a anului 2015.

KMG International, prin intermediul companiei Rompetrol Downstream, a deschis două stații noi în prima jumătate a anului 2016 și a continuat modernizarea stațiilor existente, investițiile de până acum fiind de peste 7 milioane USD. Până la finalul anului 2016, compania îşi propune să extindă reţeaua din România cu alte 9 staţii noi de alimentare şi să continue atât modernizarea celor existente, cât şi programul de optimizare și îmbunătățire a performanţelor financiare și operaționale.

 

La sfarsitul lunii iunie 2016 segmentul de distributie al Rompetrol Downstream cuprindea 716 puncte de comercializare, din care 137 staţii proprii din reţea (97 operate de dealeri), 118  staţii partener şi 461 staţii mobile operate de clienţi şi dealeri.

Activităţile de retail ale KMG International sunt desfăşurate în peste 1.000 de puncte de distribuţie carburanţi deţinute şi operate în ţări precum România, Georgia, Bulgaria, Moldova.

 

* Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A., inclusiv activitatea de petrochimie și cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., Rompetrol Logistics S.R.L. si Rompetrol Gas S.R.L.

** Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.