DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Creanţele financiare ale administraţiei publice au crescut la 23,5% din PIB în trimestrul III din 2019

penguinwealth.com
crestere

Creanţele financiare ale administraţiei publice, exprimate ca pondere în produsul intern brut, au crescut în trimestrul III din 2019 cu 1,1 puncte procentuale, ajungând la 23,5%, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

Depozitele şi numerarul administraţiei publice au scăzut cu 0,4 puncte procentuale, până la 5,4% din PIB, ca urmare a plăţilor de rate şi dobânzi în contul datoriei publice şi a cheltuielilor curente.

Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului au crescut cu 1,8 puncte procentuale, datorită majorării preţului acţiunilor deţinute de stat la Bursa de Valori, ajungând la 10,2% sută din PIB.

Pe de altă parte, angajamentele financiare ale sectorului "Administraţii publice" au înregistrat în trimestrul al treilea al anului trecut un avans de două puncte procentuale, ajungând la 44,1% din PIB, faţă de 42,1% în perioada similară din 2018.

"Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, au crescut în perioada menţionată cu 3,8 puncte procentuale (până la 31,5% din
PIB), consemnând un ritm mai accelerat al emisiunilor (în special în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen mediu şi lung) faţă de ritmul răscumpărărilor", potrivit BNR.

De asemenea, soldul creditelor angajate s-a situat la 4,8% din PIB la finalul trimestrului III 2019, în scădere cu 0,7 puncte procentuale.

Totodată, administraţia publică a înregistrat un necesar de finanţare de 0,8% din PIB în trimestrul III 2019, faţă de 0,5% din PIB în aceeaşi perioadă din 2018.

Administraţia centrală a avut necesar de finanţare de 0,7% din PIB iar administraţia locală de 0,02% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.