Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Credit Suisse a înregistrat, anul trecut, cele mai mari pierderi de la criza financiară din 2008

www.cnbc.com
credit suisse

Credit Suisse a înregistrat pierderi în trimestrul patru şi pe ansambul anului 2022 care au depăşit aşteptările analiştilor, fiind şi cele mai mari de la criza financiară din 2008, în timp ce banca elveţiană a continuat un plan de restructurare strategică. Banca a mai avertizat că şi în 2023 va consemna pierderi semnificative, transmite CNBC.

În trimestrul patru, pierderea netă atribuită acţionarilor a fost de 1,4 miliarde de franci elveţieni (1,51 miliarde de dolari), peste previziunile analiştilor privind o pierdere de 1,32 miliarde de franci elveţieni, potrivit Eikon.

Pierderea pe întregul an a fost de 7,3 miliarde de franci elveţieni, depăşind aşteptările analiştilor de 6,53 miliarde de franci elveţieni, scrie news.ro.

Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 14% în urma informaţiilor.

CEO-ul Ulrich Koerner a declarat joi, pentru CNBC, că rezultatele financiare sunt ”total inacceptabile”, dar a subliniat necesitatea programului de transformare multianual, aflat în curs.

Sub presiunea investitorilor, banca a anunţat în octombrie un plan de simplificare şi transformare a afacerilor sale, în efortul de a reveni la o rentabilitate stabilă, în urma performanţei cronice slabe a băncii sale de investiţii şi a unei serii de riscuri şi eşecuri de conformitate.

Koerner a afirmat într-o declaraţie care însoţeşte rezultatele că 2022 a fost ”un an crucial pentru Credit Suisse” şi că ”a executat în ritm” planul său strategic de a crea ”o băncă mai simplă şi mai concentrată”.

”Am strâns cu succes circa 4 miliarde de franci elveţieni în capital propriu, am accelerat realizarea obiectivelor noastre ambiţioase de costuri şi facem progrese puternice în restructurarea radicală a Băncii noastre de Investiţii. Avem un plan clar de a crea o nouă Credit Suisse şi intenţionăm să continuăm să realizăm transformarea noastră strategică de trei ani prin remodelarea portofoliului nostru, realocarea capitalului, dimensionarea corectă a bazei noastre de costuri şi construirea pe francizele noastre de vârf”, a spus el în declaraţie.

În noiembrie, banca a estimat o pierdere de 1,5 miliarde de franci elveţieni pentru trimestrul al patrulea, pe fondul costurilor de restructurare la scară largă, în timp ce acţionarii Credit Suisse au dat verde la o majorare de capital de 4,2 miliarde de dolari pentru finanţarea revizuirii.

Majorarea de capital a inclus vânzarea a 9,9% din acţiunile Credit Suisse către Banca Naţională Saudită, aceasta devenind cel mai mare acţionar al băncii.

Autoritatea pentru Investiţii din Qatar a devenit al doilea cel mai mare acţionar al Credit Suisse după ce şi-a dublat pachetul de acţiuni, la sfârşitul anului trecut.

Rapoartele privind problemele de lichiditate au determinat Credit Suisse să înregistreze ieşiri semnificative de active gestionate la sfârşitul anului 2022, dar Koerner a declarat pentru CNBC, la Forumul Economic Mondial din ianuarie, că banca a înregistrat o reducere bruscă a ieşirilor şi că banii se întorc acum la unele domenii ale afacerii.

În ciuda acestui fapt, ieşirile nete au atins 110,5 miliarde de franci elveţieni în trimestrul al patrulea, ducând ieşirile anuale de active pentru 2022 la 123,2 miliarde de franci elveţieni, comparativ cu 30,9 miliarde de intrări pentru 2021.

Numai divizia de gestionare a averilor a băncii a înregistrat ieşiri nete de active de 95,7 miliarde în 2022, concentrate puternic în trimestrul al patrulea.

Credit Suisse a dezvăluit că aproximativ două treimi din ieşirile nete mai ample de active din trimestrul patru au avut loc în octombrie şi ”s-au redus substanţial pentru restul trimestrului”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.