Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Credit Suisse se așteaptă să înregistreze pierderi importante din cauza retragerii clienților bogați

www.cnbc.com
credit suisse

Credit Suisse se așteaptă să înregistreze o pierdere mare în ultimele trei luni ale anului, continuând să piardă miliarde de franci, în condițiile în care clienții bogați renunță la serviciile băncii elvețiene, aflată în dificultate, scrie Reuters.

Credit Suisse a semnalat că este pe cale să înregistreze o pierdere înainte de impozitare de până la 1,5 miliarde de franci elvețieni (1,58 miliarde de dolari) în trimestrul al patrulea și a dezvăluit că clienții bogați au făcut retrageri majore, ceea ce a dus la o scădere mare a lichidității, încălcând unele limite de reglementare.

Președintele Axel Lehmann a subliniat că aprobarea acționarilor, miercuri, a majorării de capital planificate de 4 miliarde de franci elvețieni de la investitori, ca fiind "un nou pas pozitiv în construirea noului Credit Suisse".

"Ne concentrăm în întregime pe implementarea priorităților noastre strategice", a spus el, promițând un viitor mai luminos și profitabil, potrivit Mediafax.

Dar acționarii și analiștii au fost deranjați de evaluarea băncii cu privire la amploarea problemelor sale, precum și de ritmul în care clienții bogați și-au retras economiile și investițiile.

Credit Suisse a declarat, la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, că s-a confruntat cu o retragere de 6% din active. Banca a precizat că această tendință în divizia de gestionare a averilor, care se adresează clienților bogați, s-a îmbunătățit de atunci, dar încă nu s-a inversat.

Analiștii de la Vontobel au estimat că amploarea acestor retrageri se ridică la aproximativ 84 de miliarde de franci elvețieni.

Ca urmare, banca a fost nevoită să apeleze la rezervele de lichiditate, coborând sub anumite cerințe minime de reglementare, deși a declarat că cerințele sale de bază de lichiditate și finanțare au fost respectate.

Majorarea de capital a Credit Suisse va fi folosită pentru a finanța restructurarea sa, o încercare de redresare după cea mai mare criză din istoria de 166 de ani a băncii.

Instituția a fost lovită de o serie de scandaluri și pierderi, inclusiv o pierdere de 5,5 miliarde de dolari din cauza destrămării firmei de investiții americane Archegos. De asemenea, a fost nevoită să înghețe fonduri de finanțare a lanțului de aprovizionare în valoare de 10 miliarde de dolari legate de finanțatorul britanic insolvabil Greensill.

Cea de-a doua mare bancă din Elveția a declarat că încetinirea generală a afectat banca sa de investiții, ceea ce a sporit presiunea asupra grupului.

O pierdere înainte de impozitare în trimestrul al patrulea de până la 1,5 miliarde de franci elvețieni, este substanțial mai rea decât pierderea de 342 de milioane de franci din trimestrul al treilea. Ea se adaugă la o pierdere de 1,94 miliarde de franci până acum în acest an.

La sfârșitul lunii octombrie, Credit Suisse a dezvăluit un plan de reducere a mii de locuri de muncă și de reorientare a atenției sale de la serviciile bancare de investiții către gestionarea averilor, mai puțin turbulentă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.