Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cresc tensiunile în Europa: Cehia a expulzat 18 diplomați ruși, identificați drept ofițeri ai serviciilor secrete

pixabay.com
diverse, economie, spion, date

Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi în urma apariţiei suspiciunii că serviciile de infromaţii ruse au fost implicate într-o explozie care a avut loc la un depozit de arme în 2014, a anunţat guvernul sâmbătă. Doi ruşi suspectaţi că l-au otrăvit în Salisbury pe Serghei Skripal în 2018 sunt legaţi de o explozie care a avut loc cu patru ani înainte la un depozit de arme în Cehia, relatează BBC.

Vezi și: Scandalul Rusia-Cehia: Un agent GRU avea cetățenia Republicii Moldova

Poliţia din Cehia a emis fotografiile lui Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov, despre care spune că s-au aflat în ţară la momentul exploziei în care au murit doi oameni.

Drept urmare, Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi.

Vladimir Dzhabarov, parlamentar rus, a spus sâmbătă că această acuzaţie este absurdă şi că răspunsul Rusiei la expulzarea diplomaţilor ar trebui să fie proporţional.

Prim-ministrul ceh  Andrej Babis a declarat că ţara a fost nevoită să reacţioneze la descoperirile ce leagă explozia de serviciul de informaţii rus GRU.

La o conferinţă de presă susţinută sâmbătă seară, Babis a spus că cei 18 diplomaţi care au fost identificaţi ca angajaţi ai serviciului de informaţii ruse au la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi ţara.

„Există o suspiciune întemeiată că agenţi secreţi ruşi de la GRU au fost implicaţi în exploziile din 2014 de la un depozit de muniţie din oraşul ceh Vrbětice", a spus el, informează News.ro.

În acelaşi timp, poliţia a emis o solicitare de ajutor în căutarea celor doi indivizi despre care a spus că se aflau în ţară între 11 octombrie şi 16 octombrie 2014, mai întâi în Praga, apoi în zona unde se afla depozitul.

Poliţia caută suspecţi ce folosesc identităţile Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov. Sunt aceleaşi nume folosite de doi agenţi secreţi ruşi despre care Marea Britanie spune că l-au otrăvit pe Skripal în Salisbury, Wiltshire, în 2018. Fotografiile emise de poliţia cehă se potrivesc cu cele difuzate de poliţia britanică.

După Salisbury, cei doi au fost identificaţi ca Alexander Mishkin şi Anatoliy Chepiga şi au apărut mai târziu la televiziunea rusă de stat unde au spus că erau nutriţionişti sportivi în vizită în Salisbury pentru a vedea turla catedralei.

Autorităţile britanice au susţinut că ei au fost membri ai GRU şi că au pus un agent neurotoxic, Novicioc, pe mânerul unei uşi a casei lui Skripal, fost ofiţer GRU. Skripal şi fiica lui au avut nevoie de îngrijiri medicale şi s-au recuperat.

Câteva luni mai târziu, o femeie a murit după ce a fost otrăvită cu un agent neurotoxic dintr-o sticlă de parfum aruncată.

„Suntem într-o situaţie similară celei din Marea Britanie după încercarea de otrăvire din Salisbury în 2018”, a declarat sâmbătă noapte ministrul ceh de Interne, Jan Hamáček.

Rusia a răspuns că, potrivit Constituţiei, nu îi este permis ca cetăţenii săi să fie extrădaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.