Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crescătorii de animale din comuna Ciochina vor putea beneficia de noua platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd

Inquam Photos / Octav Ganea
bani curs leu euro

Crescătorii de animale din comuna Ciochina (judeţul Ialomiţa) vor putea beneficia de avantajele existenţei unei platforme comunale pentru depozitarea bălegarului, ca urmare a finalizării lucrărilor la această investiţie, în cadrul Proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis marţi AGERPRES, platforma, finalizată pe data de 13 aprilie, este dotată şi cu un set de utilaje necesar colectării de la populaţie şi manipulării gunoiului de grajd, constând în tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă vidanjă.

Citește și: VIDEO: Gabriela Firea și Florentin Pandele se roagă pentru ‘însănătoșirea bolnavilor și ocrotirea tuturor’

"Capacitatea de stocare a platformei este de 1600 metri cubi pe an şi a fost calculată, încă din faza de proiectare, ţinând cont de numărul de animale existente în comună. Astfel nevoile locale de depozitare şi compostare a gunoiului de grajd sunt acoperite, inclusiv în perioada de interdicţie a împrăştierii acestuia, aşa cum este prevăzută de Codul de Bune Practici Agricole (noiembrie - martie)", notează sursa citată.

În privinţa modului de gestionare, respectiv de acoperire a costurilor de exploatare ale platformei comunale, inclusiv despre modul de valorificarea a compostului (mraniţei) rezultate, decizia va aparţine autorităţilor locale beneficiare, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Ciochina este a doua comună din judeţul Ialomiţa care beneficiază de investiţii, pe lângă comuna Giurgeni. Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" sunt exclusiv Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT).

Citește și: ‘Cu Ludovic Orban, PNL nu are nicio șansă să mai câștige alegerile. 1 milion de români sunt în șomaj tehnic, cu salariile tăiate’ – Bogdan Chirieac

Fondurile sunt puse la dispoziţie de către Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Investiţia a fost suportată, în proporţie de 95%, de către MMAP, contribuţia locală a comunei Ciochina fiind de 5%.

Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

Citește și: VIDEO: Gabriela Firea și Florentin Pandele se roagă pentru ‘însănătoșirea bolnavilor și ocrotirea tuturor’

Ministerul de resort menţionează faptul că proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în anul 2008 şi s-a încheiat în 2017, fiind finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022, iar în această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.