DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Crește îngrijorarea Consiliului Europei pentru măsurile de austeritate din închisori si măsurile de austeritate

inchisoare

Consiliul Europei a atenţionat joi împotriva "măsurilor de austeritate" bugetară aplicate în mai multe ţări, măsuri care, combinate cu consecinţele economice ale pandemiei de COVID-19, ameninţă să degradeze şi mai mult condiţiile de detenţie din închisori, informează AFP.

Această pandemie "se înscrie în cadrul unei crize bugetare care există deja de mai multă vreme în sistemele penitenciare din mai multe state membre ale Consiliului Europei", din care fac parte 47 de ţări, notează în raportul său anual pentru 2020 Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT), unul dintre organismele Consiliului.

"În timpul numeroaselor vizite ce care le-a efectuat de-a lungul anului, CPT a constatat o lipsă de respect pentru nevoile elementare ale deţinuţilor în unele instituţii", subliniază Comitetul, care notează că "tăieri importante" în bugetele unor administraţii penitenciare afectează "calitatea vieţii deţinuţilor".

CPT atenţionează cu privire la "repercusiunile economice probabile pe termen lung ale pandemiei de COVID-19" ce vor exacerba efectele deja "negative ale măsurilor de austeritate preexistente faţă de deţinuţi", determinând de exemplu ţările să adopte "restricţii bugetare şi mai importante".

"Dacă acest lucru se produce, vor exista efecte şi mai grave asupra deţinuţilor foarte săraci şi vulnerabili, care constituie o proporţie importantă din populaţia carcerală în întreaga zonă geografică a Consiliului Europei", îşi exprimă îngrijorarea CPT.

"Este crucial să se sublinieze că unele dintre drepturile economice şi sociale fundamentale ale acestor persoane sunt indivizibile de dreptul lor de a fi tratate cu umanitate", insistă preşedintele organismului anti-tortură, Alan Mitchell, citat într-un comunicat. "Un nivel de decenţă ar trebui să fie respectat în închisori în orice moment, inclusiv în contextul măsurilor de austeritate declanşate de crizele economice", adaugă el.

Toţi deţinuţii "ar trebui să beneficieze cel puţin de un acces liber la o cantitate suficientă de apă potabilă, la o alimentaţie adecvată (...), la condiţii de viaţă şi de somn decente şi la mijloace pentru a rămâne curaţi", insistă CPT.

Organizaţie paneuropeană înfiinţată în 1949 şi având sediul la Strasbourg, Consiliul Europei are 47 de state membre. Ea monitorizează respectarea statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor omului, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.