Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creştere masivă de aprox 321% a numărului persoanelor strămutate, în timp ce mii au fost ucise după retragerea trupelor din Afganistan

Reuters/Omar Sobhani
Afganistan

Afganistanul se confruntă cu o creştere masivă a numărului de Persoane Strămutate Intern (IDP) de la începutul retragerii trupelor americane şi ale NATO în luna mai, potrivit datelor Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), citat luni de DPA.

Cel puţin 244.000 de persoane au fost strămutate intern de lupte de la începutul lunii mai, când militanţii islamişti talibani au lansat mai multe ofensive împotriva guvernului de la Kabul, o creştere de aproximativ 321% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit raportului, majoritatea oamenilor fug din zonele de nord-est şi din estul Afganistanului. Aproape toţi duc lipsă de adăposturi adecvate, nu au acces la îngrijire medicală şi alimente suficiente.

Mulţi au fugit iniţial de la casele lor din zonele rurale din cauza luptelor, căutând refugiu în capitalele provinciale. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, luptele s-au mutat în centrele urbane în timp ce talibanii se apropie de multe din oraşele mari ale Afganistanului.

Doar în ultimele zile insurgenţii talibani au luat sub control cinci capitale provinciale afgane, în special în nordul ţării, inclusiv Kunduz, al şaselea oraş ca mărime al Afganistanului, care a căzut în faţa talibanilor duminică.

În timp ce înaintarea talibanilor în Afganistan nu prezintă niciun semn de încetinire, numărul IDP este de aşteptat să crească în continuare. În prezent, lupte grele continuă între guvernul de la Kabul şi forţele talibane în jurul capitalelor provinciilor Helmand, Kandahar, Herat şi Badakhshan.

Încercările de discuţii de pace între cele două părţi ţinute în Qatar anul trecut au făcut puţine progrese şi s-au blocat acum total în timp ce ambele părţi se pregătesc de război.

De asemenea, peste o mie de persoane au fost ucise sau rănite de atacuri în provinciile afgane Helmand, Kandahar şi Herat, afectate de conflict, numai în luna iulie, a declarat luni Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă.

Griffiths s-a declarat 'extrem de îngrijorat de deteriorarea situaţiei din Afganistan', în condiţiile în care talibanii cuceresc tot mai multe teritorii, inclusiv oraşe importante, de la forţele guvernamentale. El a susţinut apelul ONU pentru încetarea focului. De asemenea, a cerut securitate şi libertate de mişcare pentru organizaţiile umanitare din ţară.

Preşedintele Joe Biden a confirmat că trupele americane vor pune capăt intervenţiei lor militare de 20 de ani în Afganistan până la sfârşitul lunii august, în timp ce NATO şi-a încheiat deja misiunea în ţară, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.