Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creştere puternică a incidentelor implicând avioane militare ruse care zboară "în orb" (UE)

avion

Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană (AESA) a constatat în 2014 o "creştere semnificativă" a "incidentelor de securitate" deasupra Mării Baltice, în care avioane de pasageri au trecut prin apropierea unui aparat militar rus devenit invizibil după ce a tăiat orice comunicaţie asupra poziţiei sale, relatează AFP. 

În 2014, numai deasupra Mării Baltice au fost declarate 16 incidente implicând aparate militare "necooperante", dintre care trei au implicat pătrunderea în spaţiul aerian al statelor, iar 13 apropierea periculoasă de un avion civil, arată acest studiu comandat de Comisia Europeană, publicat marţi. Comparat cu 2013, numărul lor s-a mărit de patru ori. 

"În două cazuri, rapoartele piloţilor şi ale Autorităţilor pentru controlul traficului aerian au afirmat că, dacă nu ar fi fost luată nicio măsură de evitare, riscul unei ciocniri ar fi fost foarte mare", precizează raportul. 

În cel mai periculos caz descris de AESA, fără să menţioneze data ori locul, cele două avioane s-au evitat la limită, zburând la numai 100 de metri înălţime unul de celălalt, în timp ce se găseau la 0,5 mile nautice distanţă orizontală (900 de metri). 

În primele două luni din 2015, Agenţia a contabilizat trei pătrunderi în spaţiul aerian al ţărilor baltice de către avioane militare. Este vorba despre aparate militare care nu au transmis autorităţilor de reglementare a traficului aerian planul lor de zbor, nu au comunicat cu turnurile de control şi au tăiat transponderele, aparate ce emit semnale pentru a fi reperate, potrivit AESA. Prin urmare, ele sunt invizibile pentru piloţii avioanelor de pasageri şi le-ar putea tăia ruta. 

"Este vorba despre avioane militare ruse", a precizat pentru AFP o sursă europeană, în timp ce raportul evită minuţios să precizeze naţionalitatea avioanelor implicate. Potrivit AESA, "zboruri militare necooperante la mare înălţime deasupra mării nu reprezintă o noutate", dar ele "se intensifică de obicei atunci când situaţia geopolitică este instabilă", în referinţă la criza ucraineană. 

În decembrie 2014, un avion al companiei aeriene scandinave SAS care tocmai decolase de la Copenhaga a evitat în ultimul moment ciocnirea cu un avion militar rus care îşi stinsese transponderul. În semn de protest, Danemarca şi Suedia au convocat fiecare ambasadorul Rusiei, în timp ce Moscova a răspuns că intensificarea activităţii militare ruse în ultimele luni est "un răspuns la activităţile NATO şi escaldarea din regiune". 

NATO a anunţat pentru 2014 o creştere cu 50% a cazurilor în care avioane ruse s-au apropiat de graniţele Alianţei, printre care bombardiere şi avioane de luptă. Organizaţia nord-atlantică dă asigurări că avioanele sale "aprind întotdeauna" transponderele lor.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.