Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creşterea criminalităţii cibernetice este anticipată de directorii generali din ECE

securitate cibernetica

Aproape trei sferturi (72%) dintre directorii generali din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv din România, anticipează creşterea criminalităţii cibernetice în 2022, în condiţiile în care anul trecut a fost unul dintre cei mai dificili din istorie în materie de securitate cibernetică, reiese din ediţia pentru Europa Centrală şi de Est (ECE) a studiului "PwC 2022 Digital Trust Insights".

Comparativ, în EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) sau la nivel global, doar 60% dintre directorii executivi se aşteaptă la o majorare a criminalităţii cibernetice, diferenţa explicându-se prin maturitatea ecosistemelor de securitate cibernetică.

În ECE, deşi majoritatea companiilor au crescut investiţiile în securitatea cibernetică şi în protecţia datelor, doar 20% spun că au văzut beneficii până în prezent, ceea ce ridică întrebarea cum ar trebui alocate investiţiile viitoare pentru a fi eficiente.

"Datele raportului arată că există un grad înalt de conştientizare a faptului că riscurile de securitate cibernetică se află în creştere. Totodată, organizaţiile înţeleg că există provocări tot mai mari atunci când vor să câştige încrederea clienţilor şi a altor parteneri de afaceri că datele lor vor fi protejate. În aceste condiţii investiţiile în securitate cibernetică au crescut, dar în lipsa unei strategii coerente de adoptare şi implementare a tehnologiilor, rezultatul a fost, de multe ori, doar o mai mare complexitate în cadrul organizaţiilor, fără beneficii vizibile ale alocării acestor fonduri. Din păcate, complexitatea ridicată amplifică riscurile cibernetice", a declarat Mircea Bozga, Partener Risk Assurance PwC România, informează Agerpres.

Astfel, aproximativ jumătate dintre respondenţii din ECE confirmă că o complexitate organizaţională mare generează riscuri cibernetice şi de confidenţialitate, iar guvernanţa datelor (64%) şi cloud-ul (63%) ocupă primele locuri în acest sens. Procentul este mai ridicat la nivel global, aproape trei sferturi dintre respondenţi arătând că o complexitate organizaţională mare generează riscuri de securitate şi de confidenţialitate.

Obiceiurile organizaţionale riscante includ: folosirea mai multor soluţii tehnologice care nu funcţionează împreună şi nerespectarea proceselor de gestionare a datelor sau a riscurilor cu terţe părţi.

Potrivit sursei citate, fără o atenţie concentrată asupra simplificării ecosistemelor cibernetice, organizaţiile pot deveni vulnerabile, iar consecinţele se vor propaga la nivelul tuturor operaţiunilor unei organizaţii.

"Atunci când vorbim despre securitate cibernetică simplificată, adoptarea mai multor soluţii tehnologice reprezintă doar o parte din soluţie. Este însă necesară o strategie unitară, care să implice toată organizaţia - tehnologia, procesele, echipele şi managementul, aliniată la obiectivele de business şi care va consolida rezilienţa la orice tip de perturbări", a arătat Robert Girdoc, Senior Manager Risk Assurance PwC România.

În comunicatul companiei se menţionează că principala consecinţă a complexităţii cibernetice în ECE este "lipsa rezilienţei operaţionale sau incapacitatea de recuperare după un atac cibernetic sau un eşec tehnologic". Aceasta este urmat de incapacitatea de a reţine talentele şi pierderile financiare generate de breşele de securitate sau de atacuri cibernetice.

Întrebaţi unde îşi vor orienta cheltuielile pentru a simplifica securitatea cibernetică, respondenţii din ECE au declarat că se vor concentra mai mult pe raţionalizarea tehnologiei şi restructurarea echipelor de securitate, urmate de introducerea controalelor la nivelul proceselor şi reducerea folosirii tehnologiilor învechite.

Digital Trust Insights Survey 2022 ECE face parte Global Digital Trust Insights 2022 şi a fost efectuat în rândul companiilor din Polonia, Cehia, Ungaria, România, Kazahstan, Ucraina, Croaţia, Bulgaria şi Letonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.