Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creşterea economică a SUA în trimestrul doi din 2023 a fost uşor mai ridicată decât se estima

grafic crestere

Departamentul Comerţului din SUA a revizuit în sus datele privind evoluţia celei mai mari economii mondiale în trimestrul trei din 2023, dar creşterea pare să încetinească în perioada octombrie-decembrie 2023, dobânzile ridicate afectând piaţa forţei de muncă şi cheltuielile de consum, transmit AP şi Reuters, notează Agerpres.

În a doua estimare publicată miercuri, Departamentul Comerţului a anunţat că Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în ritm anual o creştere de 5,2% în trimestrul trei din 2023, după ce luna trecută anunţase un avans de 4,9%. Este cel mai rapid ritm de creştere din trimestrul patru din 2021. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca datele privind evoluţia economiei americane să fie revizuite la 5%.

PIB-ul SUA a înregistrat o creştere de 2% în primul trimestru din 2023, şi de 2,1% în perioada aprilie-iunie 2023. Aceste date sugerează că prima economie a lumii a făcut faţă cu bine majorării cu 525 de puncte de bază a dobânzii de bază de către Rezerva Federală, începând din luna martie 2022 şi până în prezent.

Revizuirea în creştere a datelor din trimestrul trei din 2023 reflectă majorarea investiţiilor companiilor şi a cheltuielilor guvernului federal şi autorităţilor locale. Dar cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care sunt responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu doar 3,6%, după ce luna trecută Departamentul Comerţului anunţase un avans de 4%.

La 1 noiembrie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, dar a lăsat deschisă posibilitatea unei noi majorări, şi a confirmat soliditatea surprinzătoare a economiei americane, deşi a atras atenţia asupra înăspririi condiţiilor financiare cu care se confruntă companiile şi gospodăriile.

"Activitatea economică a înregistrat un ritm solid de creştere în trimestru trei din 2023", se arată în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară, în care în unanimitate oficialii au fost de acord să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50% .

Atenuarea cererii a sporit aşteptările că s-a încheiat procesul de majorare a dobânzii, pieţele financiare anticipând chiar o reducere la jumătatea anului viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.