Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creşterea economică, REVIZUITĂ în minus: Cifrele OFICIALE care RĂSTOARNĂ toate calculele

1968_grafic-scadere

Institutul Naţional de Statistică scoate la iveală noi cifre privind creşterea economică. Potrivit ultimelor date, Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut anul trecut, comparativ cu anul 2016, cu 6,9%, scrie NEWS.RO. Asta deşi iniţiat se vehicula o creştere de cel puţin 7%.

Citeşte şi: Gafă de PROPORŢII în instituţia 'patronată' de Carmen Dan: Ministerul de Interne sărbătoreşte de Paşte...Crăciunul

PIB-ul din trimestrul IV 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5%, comparativ cu trimestrul III 2017. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 6,7% pe seria brută şi de 6,8% pe seria ajustată sezonier;

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul IV 2017, nefiind înregistrate modificări faţă de varianta publicată în comunicatul din 7 martie 2018.

Citeşte şi: Investitorii, semnal de ALARMĂ către Executiv: 'Problemele noastre au fost IGNORATE! Prea multă energie consumată pe Legile justiției...'

”Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat semnificativ ca urmare a  revizuirii estimărilor pentru anul 2017 faţă de varianta provizorie (1) publicată în comunicatul de presă din 7 martie 2018. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile”, arată datele INS.

Produsul intern brut estimat pentru anul 2017 a fost de 858,33 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,9% faţă de anul 2016.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2017 a fost de 258,88 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,7 faţă de trimestrul IV 2016.

Citeşte şi: OFICIAL - CSM RECUNOAŞTE încheierea unui protocol cu SRI: 'Documentul a fost DENUNŢAT în martie 2017, prin acordul părţilor'

În anul 2017, dinamica PIB, în varianta provizorie (2), s-a diminuat cu 0,1 puncte procentuale, comparativ cu varianta provizorie (1).

Volumul valorii adăugate brute totale s-a redus cu 0,1 puncte procentuale, modificări mai importante fiind înregistrate în: construcţii (-0,3 puncte procentuale); comerţul cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,2 puncte procentuale); administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-0,3 puncte procentuale).

Volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,4 puncte procentuale.

Citeşte şi: ALERTĂ - Inspecţia Judiciară, noi precizări ŞOC în scandalul protocoalelor: 'Documentul este clasificat, deşi nu îşi mai produce efectele'

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări ale contribuţiei la creşterea PIB în anul 2017, între cele două estimări, au înregistrat: consumul  final colectiv efectiv al administraţiilor publice, de la +0,4% la +0,2%, ca urmare a reducerii volumului său de la 106,2% la 102,8%; formarea brută de capital fix, de la +1,2% la +1,1%, ca urmare a reducerii volumului său de la 105,4% la 104,7%; exportul de bunuri şi servicii de  la +3,9% la +4,0%, ca urmare a creşterii volumului său de la 109,5% la 109,7%; importul de bunuri şi servicii, de la +4,7% la +4,8%, ca urmare a creşterii volumului său de la 111,1% la 111,3%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.