Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creşterea preţurilor afectează apetitul consumatorilor pentru ciocolată

Twitter
bomboane ciocolata

Consumatorii au început să îşi reducă bugetele pentru ciocolată, ca urmare a creşterii costului vieţii în Europa şi SUA, potrivit celor mai recente date şi comentarii ale directorilor de la cele mai mari companii producătoare de ciocolată, transmite Reuters.

Per total, vânzările cu amănuntul de ciocolată în SUA au scăzut cu 2% până la 3% în ultimele luni, pe măsură ce preţurile au înregistrat o creştere de până la două cifre, a declarat recent vicepreşedintele Hershey Co, Melissa Poole. Performanţele înregistrate de Hershey sunt similare cu cele înregistrate de restul producătorilor, potrivit Agerpres.

"Ne aşteptăm ca pe măsură ce înaintăm în an să vedem o diminuare a volumului vânzărilor", a spus Melissa Poole, care a adăugat că până la scăderea din ultima perioadă "consumatorii nu şi-au redus deloc consumul".

Vânzările de ciocolată, în special în SUA, au explodat alături de alte produse de consum în ultimele faze ale pandemiei, în condiţiile în care cumpărătorii au început să facă achiziţii în vrac. Acum, însă, producătorii văd cum unele obiceiuri de consum încep să se schimbe, de exemplu cumpărătorii preferă să cumpere batoane individuale de ciocolată în locul pachetului multiplu.

Potrivit firmei americane de cercetare a pieţei IRI, volumul produselor de ciocolată vândute în SUA a scăzut cu 1,5% în ritm anual în cele 13 săptămâni care s-au încheiat pe 12 iunie, în condiţiile în care preţurile au crescut cu 8,2%.

"Vom vedea cum ciocolata devine un articol mai sensibil la preţ. Consumatorii vor continua să se răsfeţe cu o mică recompensă, dar va fi una de dimensiuni mai mici. De aceea vedem o scădere a volumului vânzărilor", a declarat Daniel Sadler, analist la IRI.

În Marea Britanie, firma de consultanţă McKinsey a descoperit că 40% dintre britanici au migrat spre produsele mai ieftine atât în ceea ce priveşte snacks-urile cât şi dulciurile în cele patru-şase săptămâni care s-au încheiat la mijlocul lunii mai.

Ciocolata mai ieftină are un conţinut mai redus de cacao, ceea ce înseamnă că, deşi volumele producătorilor de ciocolată rămân la acelaşi nivel, cererea de cacao va scădea.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a afectat şi ea cererea, susţin traderii şi experţii, în condiţiile în care împreună cele două ţări sunt responsabile pentru 5% din cererea mondială de cacao. Unii producători de ciocolată, inclusiv nume mari precum Lindt şi Nestle, s-au retras s-au şi-au redus vânzările de pe piaţa din Rusia în acest an, în semn de protest faţă de invadarea Ucrainei.

Melissa Poole a dezvăluit că în unele cazuri Hershey a redus mărimea sortimentelor pentru a păstra acelaşi preţ, o procedură denumită în mod obişnuit drept "shrinkflation", pentru a-i păstra pe acei clienţi care vor să cheltuie doar trei dolari pentru o pungă de ciocolate Kisses, în loc de 5 sau 6 dolari. Ea a adăugat că acest instrument nu este folosit atât de frecvent pe cât se crede deoarece este nevoie de planificare şi de un calendar.

Grupul Mondelez, care produce mărcile de ciocolată Cadbury şi Milka, a decis la rândul său "să reducă greutatea anumitor produse", a declarat purtătoarea de cuvânt Tracey Noe.

La fel ca şi recursul la ciocolata mai ieftină, "shrinkflation" are un impact asupra cererii de cacao, chiar dacă volumele de vânzări rămân la fel.

Iniţial, producătorii de ciocolată se aşteptau ca cererea de cacao să crească cu aproximativ 2,5% în acest an, însă acum prognozează o creştere de doar 1%, urmată de o stagnare anul viitor, dacă inflaţia persistă iar războiul din Ucraina va continua, susţin traderii şi experţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.