Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creșterea prețurilor de consum în SUA a fost moderată în luna decembrie

Fox News
sua drapel berna

Indicele anual al preţurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), a crescut moderat în decembrie, în linie cu estimările, menţinând creşterea anuală a inflaţiei sub 3% pentru a treia lună consecutiv, ceea ce ar putea permite Fed să înceapă anul acesta reducerea dobânzilor, transmite Reuters.

În decembrie, indicele PCE a crescut cu 2,6%, după un avans similar luna precedentă, arată datele publicate vineri de Departamentul Comerţului din SUA. Rata anuală a inflaţiei în SUA a coborât semnificativ de la vârful de 7% atins în iunie 2022, dar încă depăşeşte ţinta Rezervei Federale - 2%, potrivit Agerpres.

De la o lună la alta, indicele PCE a crescut cu 0,2% în decembrie, după o creştere de 0,1% în noiembrie. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 0,2% în decembrie.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, a crescut cu 2,9% în decembrie, cel mai redus avans din martie 2021, faţă de 3,2% luna precedentă. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către Fed la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Deşi pieţele financiare pariază pe reducerea dobânzilor în martie, în contextul evoluţiilor economice solide, o reducere a costurilor de împrumut încă este aşteptată până în iunie.

La şedinţa de săptămâna viitoare, analiştii se aşteaptă ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să menţină dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, şi să înceapă reducerea dobânzilor în primul semestru din 2024.

Atenuarea inflaţiei sporeşte puterea de cumpărare a gospodăriilor, majorând cheltuielile de consum şi economia în ansamblu. În decembrie, cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 0,7%, după un avans de 0,4% luna precedentă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.