Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creşterea salariilor în Marea Britanie încetineşte, pentru prima dată din 2021

fibre2fashion.com
economie marea britanie

Ritmul de creştere al salariului reglementat în Marea Britanie a încetinit, înregistrând un avans de 6,5% în perioada noiembrie 2022 - ianuarie 2023 (faţă de 6,7% în trimestrul patru din 2022), în timp ce salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au scăzut cu 2,4%, a anunţat marţi Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit Reuters şi BBC.

Este prima încetinire din 2021 a creşterii salariului reglementat.

Costul vieţii înregistrează în prezent cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 40 de ani

Costul vieţii înregistrează în prezent cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 40 de ani, parţial din cauza războiului din Ucraina. Bugetele gospodăriilor sunt afectate de creşterea facturilor la energie şi de preţurile mai ridicate ale alimentelor şi combustibililor. În prezent, rata anuală a inflaţiei în Regatul Unit se situează la 10,1%, informează Agerpres.

Chiar dacă rata anuală a inflaţiei scade, ea depăşeşte încă 10%.

Salariul total a crescut în ritm anual cu 5,7% în perioada noiembrie 2022 - ianuarie 2023, încetinind de la un avans precedent de 6%, fiind cel mai slab ritm de creştere din perioada mai - iulie 2022. Economiştii se aşteptau la o creştere de 6,6% a nivelului salariului reglementat în Marea Britanie şi de 5,7% a salariului total.

De asemenea, în perioada noiembrie 2022 - ianuarie 2023, rata şomajului s-a menţinut la 3,7%, în linie cu estimările analiştilor. Deşi este cel mai redus nivel din ultimii aproape 50 de ani, Banca Angliei a avertizat că până în 2025 rata şomajului aproape se va dubla, din cauza recesiunii dure cu care se va confrunta Marea Britanie. Economiştii se aşteptau la o creştere a ratei şomajului la 3,8%.

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut pentru a opta oară consecutiv, companiile dând vina pe presiunile economice care le împiedică să facă noi angajări. Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 51.000, la 1,124 milioane, în perioada decembrie 2022 - februarie 2023, arată datele ONS.

Ponderea persoanelor clasificate ca inactive - care nu lucrează sau nu caută un loc de muncă - a scăzut la 21,3% în perioada noiembrie 2022 - ianuarie 2023.

James Reed, preşedintele companiei de recrutare Reed, a declarat că, deşi există un declin al noilor locuri de muncă, aceste evoluţii "nu trebuie să provoace panică".

"Chiar dacă rata inflaţiei a scăzut uşor, încă este mai mare decât creşterea salariilor, ceea ce înseamnă că salariile reale continuă să scadă", a apreciat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.