DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Crima din Mediaș: Administrația Penitenciarelor explică ieșirea din pușcărie a unuia din suspecți

criminal medias

Instanţa a dispus pe 22 mai 2018 punerea în libertate a unuia dintre suspecţii de crima de săptămâna trecută de la Mediaş iar dacă legea privind recursul compensatoriu nu ar fi produs efecte, el ar fi dobândit vocaţia de a fi analizat în comisia pentru liberare condiţionată în martie 2018, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), potrivit Agerpres.

"Persoana în cauză, condamnată definitiv la o pedeapsă privativă de libertate de 13 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor deosebit de grav, a fost propusă pentru liberare condiţionată la data de 03.05.2018, iar instanţa de judecată, în considerarea îndeplinirii cumulative a criteriilor prevăzute de cadrul legal, a dispus punerea în libertate, la data de 22.05.2018. Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocaţia de a fi analizată în comisia pentru liberare condiţionată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018", relevă sursa citată.

ANP precizează că, în conformitate cu prevederile noului Cod penal (art. 99-106), Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (art. 95-97), precum şi completărilor aduse de Legea nr. 169/2017, liberarea condiţionată presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiţii: îndeplinirea unei părţi (fracţii obligatorii) de executat din pedeapsa privativă de libertate stabilită prin hotărârea de condamnare; conduita corespunzătoare pe durata executării pedepsei (concretizată, în cazul pedepsei închisorii, prin condiţia executării pedepsei în regim semideschis sau deschis); îndeplinirea integrală a obligaţiilor civile stabilite de instanţă prin hotărârea de condamnare (cu excepţia cazurilor în care se dovedeşte că persoana condamnată nu a avut nicio posibilitate de a le îndeplini); convingerea instanţei că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

"Observăm, astfel, că instanţa de judecată competentă trebuie să facă verificarea îndeplinirii cumulative, în ordinea în care sunt prevăzute, a criteriilor stabilite de art. 99, respectiv 100 alin. (1) lit. (a)-(c) NCP. Raportat la posibilitatea alocării de beneficii compensatorii potrivit Legii 169/2017, deşi legea a creat acest beneficiu, executarea fracţiei legale nu presupune însă operarea de drept a liberării condiţionate", se mai arată în comunicatul ANP.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că "autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu".

Un tânăr a fost ucis, în noaptea de 12/13 ianuarie, în faţa unui bar în municipiul Mediaş, trei bărbaţi fiind arestaţi în acest caz.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu susţine că doi dintre agresori au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu, cel de-al treilea fiind de asemenea recidivist.

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia va judeca luni, 21 ianuarie, contestaţia la arestul preventiv formulată de către cei trei recidivişti suspecţi că au omorât un tânăr, la sfârşitul săptămânii trecute, în faţa unui club din municipiul Mediaş.

Citește și: Tudorel Toader spune ce va face Guvernul, după decizia CCR: 'Vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.