Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crime de război în Irak - O anchetă independentă britanică a respins mii de plângeri ce vizau soldaţi britanici

wikipedia.com
mosul irak

O anchetă independentă britanică a respins mii de plângeri ce vizau soldaţi britanici acuzaţi că au comis crime de război în Irak între 2003 şi 2009, reţinând una singură, a anunţat marţi responsabilul procedurii, informează AFP potrivit Agerpres.

Intervievat de BBC, Andrew Cayley, directorul Service Prosecution Authority, a declarat că ancheta independentă a acestei instanţe a respins aproape toate acuzaţiile, în special din cauza lipsei de dovezi şi a "nivelului slab" al presupuselor infracţiuni.

Potrivit lui Cayley, un singur dosar este încă în curs de examinare, însă "este absolut posibil" ca niciuna dintre acuzaţiile iniţiale să nu ducă în final la urmăriri.

Armata britanică a participat la invazia în Irak din 2003 întreprinsă de o coaliţie condusă de SUA, menţinând trupe în această ţară zguduită de insurecţia islamistă ce a urmat.

Mai mult de 400 de prizonieri irakieni au contactat în ultimii ani Centrul European pentru Drepturi Umane şi Constituţionale (ECCHR), cu sediul la Berlin, şi cabinetul de avocatură Public Interest Lawyers, cu sediul la Birmingham (nordul Angliei), pentru a denunţa "maltratările grave şi umilinţele la care au fost supuşi de către soldaţi britanici", plecând de la viol şi tortură până la simulacre de execuţie şi alte atrocităţi.

Cele două organisme au cerut atunci o anchetă independentă în Regatul Unit şi au sesizat în paralel Curtea Penală Internaţională (CPI).

Întrebat la BBC în legătură cu aceasta, Andrew Carley a estimat că este de asemenea puţin probabil să fie luate măsuri în cadrul acestei anchete separate desfăşurate de CPI. "Am impresia că se va pune punct acestor dosare", a spus el.

"Această vânătoare de vrăjitoare se va încheia în sfârşit", şi-a exprimat satisfacţia Hilary Meredith, avocata unor soldaţi vizaţi de aceste acuzaţii, cerând pentru clienţii săi scuze publice pentru "insultele josnice de crime de război".

În 2012, Ministerul Apărării britanic a declarat că a plătit 15,1 milioane de lire sterline (17 milioane de euro) către mai mult de 200 de irakieni care au acuzat militari britanici de detenţie ilegală şi tortură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.