Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristi Danileț anunță trei aspecte posibile la care se așteapă să apară critici din partea Comisiei de la Veneția

Facebook.com
Cristi Danileț

Comisia de la Veneţia se va pronunţa astăzi asupra modificărilor aduse legilor Justiției și Codurilor penale din România. La discuţii participă şi președintele comisiei parlamentare speciale, Florin Iordache.

În acest context judecătorul Cristi Danileț a prezentat trei aspecte la care el se așteaptă să apară critici din partea experților Comisiei de la Veneția.

Citește și: Adina Florea, prima reacție după declarațiile lui Iohannis privind numirea sa la DNA

„O critică foarte aspră va fi cu privire la această secție de investigare a magistraților la care tocmai astăzi asistăm la intervivierea viitorilor procurori. Cei care intervieviează candidații sunt judecători din cadrul CSM, iar cei care candidează sunt procurori.

În primul rând nu se justifică existența unei astfel de secții care este unică în Europa și în al doilea rând nu este normal ca selecția procurorilor să o facă judecătorii. Se încalcă niște principii de bază cu privire la cariera magistraților.

În al doilea rând avem mari probleme cu sistemul de revocare al membrilor CSM.  Nimeni nu înțelege cum anume, în ce condiții poate fi revocat un membru CSM.

În al treilea rând avem o mare problemă, și aici e o chestiune care nu poate scăpa criticii Comisiei de la Veneția: puterile ministrului justiției asupra carierei  procurorilor. Atât timp cât procurorul poate numi respectiv revoca de la sine putere, de la propria sa voință, într-un mod uneori chiar arbitrariu șefii parchetelor înseamnă că aceștia îi sunt subordonați lui. Ori în mod normal o justiție independentă presupune procurori independenți. Iată așadar doar trei chestiuni care mi se par acum la prima vedere de o importanță covârșitoare, care cu siguranță vor fi lămurite de către Comisia de la Veneția”, a precizat judecătorul Cristi Danileț în direct la postul de televiziune Digi24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.