Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristi Dănileț, fost membru CSM: Grațiere colectivă prin OUG nu se poate!

danilet

"OUG pe gratiere nu prea merge", sustine judecatorul Cristi Danilet, fost membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), intr-o postare pe Facebook. "Conform art. 73 alin. 3 din Constitutia Romaniei, gratierea colectiva se dispune prin LEGE organica. In acest domeniu nu pot fi adoptate nici ordonante de catre Guvern, potrivit art. 115 Constitutie. Legea 546/2002 arata ca numai Ministerul Justitiei poate initia o LEGE de gratiere". 

Pe de alta parte, potrivit surselor politice, guvernul poate incerca adoptarea unei asemenea OUG care, desi ar pica apoi la Curtea Constitutionala, ea isi va fi produs deja efectele. Sfera penala este singura in care legea retroactiveaza si se aplica legea mai favorabila.


Ministerul Justitiei a publicat miercuri pe site proiectul Ordonantei de Urgenta pentru gratierea unor persoane. Potrivit proiectului de OUG, se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv precum si pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata, cu exceptia recidivistilor si a celor care au savarsit o serie de infractiuni cu violenta, infractiuni sexuale sau doar unele infractiuni de coruptie.

Se gratiaza cu jumatate pedepsele aplicate celor care au implinit 60 de ani, femeilor gravide si celor care au in intretinere minori cu varsta pana la 5 ani, indiferent de infractiunea pentru care au fost condamnati. De remarcat e ca vor fi gratiate si unele pedepse cu suspendare, desi motivatia principala a gratierii e nevoia de golire a penitenciarelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.