Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristi Danileţ a scăpat de a doua sancţiune: CSM l-a 'iertat' pe judecătorul acuzat de manifestările care aduc atingere prestigiului justiţiei

Inquam Photos / Octav Ganea
Cristi Danileț

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins miercuri, 18 decembrie, acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva judecătorului Cristi Danileţ, acuzat de "manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției".

"Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi - judecător în cadrul Tribunalului Cuj pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată în decizia CSM, luată cu o majoritate de 6 la 3.

Judecătorului Danileţ i se imputau mai multe afirmaţii cu un caracter politic, de natură să ofenseze, să afecteze imparţialitatea sistemului judiciar, făcută într-un interviu pentru Revista 22:

1. "un CSM străin de sistemul pe care trebuia să-l apere", "comunicatele ilare ale Consiliul Superior al Magistraturii"; "un ministru al Justiţiei care susţine politicile mai degrabă antijustiţie", "o anomalie de la CCR", "un fel de mutaţie în activitatea Curţii Constituţionale"; "unii decidenţi din România au carenţe în ceea ce priveşte dreptul internaţional" ş.a.

2. "să găsim soluţii de presiune externă asupra autorităţilor politice responsabile pentru ca justiţia să fie lăsată în afara intereselor sau bătăliilor politice"; "Ordinea de drept nu poate fi lăsată la mâna decidenţilor politici, atât timp cât deciziile lor sunt arbitrare"; "într-un stat de drept, guvernarea nu se face după cum vor conducătorii, ci potrivit principiului democraţiei constituţionale, în care ceea ce se urmăreşte este interesul public, nu interesul unui grup sau al unui partid";

3. "mai suntem câţiva magistraţi care ne întâlnim oficial dar şi neoficial, cu reprezentanţi ai UE sau ai ambasadelor străine, cărora le spunem situaţia din România"; "după părerea mea, soluţia ar fi una singură: blocarea activităţii în instanţe şi parchete, timp de o lună, exact cum s-a întâmplat în 2009, şi atenţionarea întregii Europe că ceea ce se întâmplă în România este inadmisibil: justiţia este îngenunchiată, iar infractorii victimizaţi"; "dacă ar fi să iau eu decizii, dacă aş fi un lider de asociaţie, asta aş face: aş cere colegilor judecători 'Pixul jos!'"; "o anomalie de la CCR, identică cu cea din instanţele ordinare: întâi se dă soluţia, după care mai apoi ea se motivează, contrar practicilor europene, unde hotărârea se publică odată, în întregime" ş.a.

Cristi Danileţ a fost sancţionat anul acesta în una unei alte acţiuni disciplinare, după ce a făcut apel pe Facebook, în mod voalat, la ieşirea armatei pe străzi pentru a "apăra democraţia". Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM l-a sancţionat în luna mai cu reducerea indemnizaţiei cu 5% pentru o perioadă de două luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.