DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cristi Danileţ face anunțul: Vineri, judecătorii şi procurorii ies în stradă

Inquam Photos / George Călin
Inquam protest judecatori procurori Curtea de Apel

Judecătorii şi procurorii români vor ieşi, vineri, în faţa instanţelor din ţară în semn de solidaritate cu magistraţii polonezi, care vor protesta la Varşovia în legătură cu 'încercările sistematice ale guvernului şi legislativului din Polonia de a limita independenţa judecătorilor'.

"Judecătorii polonezi vor face un marş de protest la Varşovia pe data de 11 ianuarie. Lor li se vor alătura colegi din toată Europa. Îmbrăcaţi în robe, ei vor merge de la Curtea Supremă într-un marş al tăcerii către Palatul Parlamentului. Sunt revoltaţi de legile recente prin care au fost demişi şefii de instanţe şi au fost obligaţi să se pensioneze, de procedurile prin care au început să fie urmăriţi disciplinar pentru soluţiile date şi de campaniile mediatice agresive împotriva judecătorilor, dar mai ales a celor de la instanţa supremă. Noi, în România, ne exprimăm solidaritatea, ieşind în faţa Palatelor de Justiţie, vineri, la ora 12", a scris judecătorul Cristi Danileţ pe Facebook.

Citește și: Probleme mari pentru unul dintre liderii #Rezist: ‘Este un atentat la viața mea’

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a dat publicităţii un comunicat de presă în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de refuzul autorităţilor poloneze de a respecta statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Forumul Judecătorilor mai spune că a sprijinit necondiţionat eforturile judecătorilor polonezi şi ale asociaţiilor acestora în lupta lor pentru independenţa sistemului judiciar.

Citește și: Blue Air lansează noi rute! Care sunt destinațiile și tarifele

Pentru a oferi sprijin moral judecătorilor polonezi, judecătorii şi procurorii români vor ieşi în faţa instanţelor pentru a manifesta solidaritate cu colegii lor polonezi, vineri, la ora 12,00, în Bucureşti, Cluj, Braşov şi alte oraşe principale.

Joi, site-ul juridice.ro a publicat un apel al Asociaţiei judecătorilor din Polonia IUSTITIA, în care se arată că, în ultimii doi ani, guvernul şi legislativul din Polonia au încercat în mod sistematic să limiteze independenţa instanţelor şi independenţa judecătorilor. De asemenea, "au făcut mult pentru a-şi extinde influenţa asupra funcţionării sistemului judiciar".

Citește și: Declarația care zguduie cazul Caracal: ‘Mai erau și alte fete. Se ocupă cu traficul de persoane’

"Decembrie 2019 a adus un set destul de nou de provocări pentru judecătorii din Polonia. Sunt cele mai dificile din întreaga istorie a sistemului judiciar de după 1989. Acestea sunt: intensa activitate a comisiei de disciplină cu privire la judecători, aducând acuzaţii disciplinare în legătură cu procedura de emitere a unor hotărârii judecătoreşti sau chiar cu privire la soluţia pronunţată, campanie tot mai extinsă de calomniere a judecătorilor, atacuri fără precedent ale reprezentanţilor Executivului împotriva preşedintelui Curţii Supreme şi a judecătorilor Curţii Supreme, care se ocupă de problemele legate de punerea în aplicare a hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 19 noiembrie 2019, şi, nu în ultimul rând, modificări rapide a Legii privind sistemul instanţelor comune, respectiv Legii Curţii Supreme şi altor acte. Toate acestea se adaugă unui sistem de presiune care se face asupra sistemului judiciar, nevăzut şi de neimaginat în cercul statelor civilizate şi ne îndepărtează nemilos de civilizaţia vest-europeană", se arată în apelul semnat de Krystian Markiewicz, preşedinte al consiliului naţional al Asociaţiei Judecătorilor din Polonia IUSTITIA.

Citește și: Marius Budai a răbufnit după declarațiile ministrului Muncii: Trecem de la austeritate la jigniri şi e din ce în ce mai grav

Magistraţii polonezi fac un apel la judecătorii şi profesioniştii dreptului din toate ţările europene pentru a-i susţine în timpul marşului în apărarea statului de drept, care se va desfăşura pe 11 ianuarie 2020, ora 15,00, la Varşovia.

"Împreună cu noi, arătaţi-vă dezacordul faţă de distrugerea statului de drept, regulă fundamentală pentru toate ţările europene! Sprijiniţi protestul nostru împotriva atacurilor asupra dreptului fundamental al fiecărui cetăţean: dreptul la o instanţă independentă şi corectă care decide cazurile în conformitate cu legea, înţeleasă ca un sistem armonios al dreptului european şi cel naţional. Fiţi alături de noi în acest moment special! Se spune că democraţiile mor în tăcere. Cu toate acestea, există momente în care tăcerea are puterea de a striga mii de oameni şi în care cuvintele sunt inutile. Tot ce trebuie să faceţi este să fiţi cu noi. În astfel de momente devenim toţi legături într-un mare lanţ care poate ajuta la oprirea atacului asupra justiţiei independente din Polonia, a cărui consecinţă va fi, evident, slăbirea comunităţii europene", mai spun magistraţii polonezi.

Citește și: Lovitură de teatru! Ludovic Orban anunță că România îndeplinește toate condițiile

Aceştia fac apel la colegii lor din Europa să participe la un marş al tăcerii în Varşovia, din Piaţa Krasiński de la Curtea Supremă până pe strada Wiejska, lângă clădirea Parlamentului, îmbrăcaţi în robe, "care sunt un simbol al profesiei noastre în slujba legii şi a societăţilor din Europa".

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.