Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Bodea dorește reglementarea în lege a răspunderii magistraților pentru greșelile comise

Cristian Bodea

Statul va cere în instanţă, în termen de 30 de zile, despăgubiri de la judecătorii sau procurorii care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, au săvârşit erori judiciare cauzatoare de prejudicii, se arată într-un proiect de lege depus marţi, la Senat, de către deputatul independent Cristian Bodea, membru al Partidului Ecologist Român. 

Conform sursei citate, statul este obligat să acopere prejudiciul cauzat de eroarea judiciară în cel mult 3 luni de la data comunicării hotărârii irevocabile.

SONDAJ PNL - Surpriza din sondajul liberalilor: diferența dintre PNL și PSD

Se mai prevede că judecătorul sau procurorul care, în mod repetat, a săvârşit cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă erori judiciare cauzatoare de prejudicii va fi sancţionat cu excluderea din magistratură. 

"Acest proiect stabileşte că statul trebuie să despăgubească păgubitul stabilit în instanţă de eroarea judiciară în termen de trei luni, nu lasă loc ca statul să amâne la nesfârşit această despăgubire. Acest proiect de lege stabileşte că satul este obligat să îndrepte în termen de 30 de zile împotriva magistratului sau magistraţilor care au greşit în instrumentarea şi hotărârea luată în cazul acelei sentinţe dovedite ca o eroare judiciară într-o altă instanţă, pentru că statul poate să amâne la nesfârşit despăgubirile dacă nu este clară această prevedere. În acelaşi timp, statul nu recuperează banii în acest moment. (...) Statul plăteşte o groază de despăgubiri la CEDO şi nu plăteşte nimeni pentru aceşti bani, pe care îi plătim din buzunarele noastre pentru greşelile unor magistraţi, care fie se avântă, fie nu calculează bine, ceea ce înseamnă gravă neglijenţă, fie au anumite interese, adică sunt cointeresaţi de persoane pe linie politică, financiară pentru a da anumite sentinţe, ceea ce se numeşte în lege rea-intenţie", a argumentat deputatul.

Vasile Blaga, despre cum se finanțau campaniile electorale: Corect și legal


Potrivit acestuia, magistraţii trebuie să-şi asume ceea ce decid. 

"Suntem de acord cu liniştea magistraţilor, dar ei trebuie să-i asume şi să fie atenţi pentru că prea uşor se dau sentinţe în România şi nimeni nu răspunde pentru greşelile pe care le fac şi care se întorc pe bani mulţi de la CEDO împotriva noastră, a românilor, nu împotriva celor care au greşit. (...) Asta este problema legilor în România, se lasă loc de portiţe, se lasă loc de interpretare. Asta doresc, clarificare, şi asta îşi asumă Partidul Ecologist Român, pentru că PNL şi PSD nu au curajul să modifice aceste legi, pentru că au oameni cu bube, oameni şantajabili de procurori şi judecători şi se tem să-şi asume această răspundere. O justiţie cu dubii nu prezintă credibilitate. Oamenii nu vor avea încredere în judecători, aşa cum preşedintele Klaus Iohannis ne dovedeşte că nu are încredere în justiţie şi pentru el judecătorii nu au credibilitate. O sentinţă care îl afectează pe el nu e valabilă, nu e bună, dl Iohannis este deasupra judecătorilor", a susţinut Bodea. 

El a precizat că proiectul de lege nu afectează cazurile de corupţie, corupţii nu vor fi iertaţi, deci nu reprezintă o lovitură împotriva DNA, motivând că este o clarificare în folosul justiţiei. 

"Cazurile penale, cazurile de corupţie nu vor fi afectate, vorbim de cazurile de răspundere civilă", a adăugat Bodea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.