Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Bușoi: În loc să investească în modernizarea rețelei termice pentru a reduce pierderile, Primăria Capitalei dă 1,2 miliarde să preia ELCEN

elcen

Liberalii bucureșteni susțin că soluția pentru București nu e ca Primăria Capitalei să preia ELCEN-ul cu totul, ci modernizarea rețelei termice a orașului:

”Intenția dnei Firea de a da 1,2 mld lei Companiei Energetice Municipale, ca să cumpere creanța ANAF de la ELCEN arată o logică administrativă păguboasă pentru bucureșteni , lucru care, în definitiv, nu este nou. De noutate este că pesediștii își dau la glezne pe banii bucureștenilor. Preluarea creanței ANAF înseamnă că Primăria dnei Firea pune mâna pe ELCEN de la Ministerul Energiei, fără ca de fapt să plătească valoarea de piață asumată prin proiectul de lege al Guvernului.

În final, va fi preluata parte din ELCEN prin executarea creanței, fără ca Ministerul Energiei să primească ceva, în condițiile în care Primăria ar trebui să plătească datoria RADET către ELCEN, cu condiția ca ELCEN să renunțe la penalități. Asta ar fi fost o gândire cu logică și interes pentru rezolvarea problemei grele ELCEN-RADET și care ar fi ajutat și cele două companii și, firește, și bucureștenilor.

Ce știu doamna primar și echipa PSD, dar se fac că plouă, este că preluarea ELCEN înseamnă un cost mult peste cele 1,2 miliarde date acum: numai retehnologizarea celor 4 centrale în București necesită cel puțin 1 mld de euro, bani pe care Primăria nu îi are; și pe care poate Guvernul si Ministerul Energiei i-ar fi avut.

Care era soluția normală , dacă administrația PSD-Firea ar fi real interesată de rezolvarea problemei datoriilor RADET-ELCEN și de încălzire a Bucureștiului ?

1. Achitarea în rate a datoriei principale a RADET către ELCEN cu condiția ștergerii penalităților și delegarea serviciului către o companie nouă a Municipalității, Radet 2, am spus noi în programul PNL, dar poate să fie chiar și Compania Energetică;

2. Stimularea unor investiții private de producere a energiei termice în București, cu tehnologie modernă pentru ca în 2-3 ani să se creeze o piață concurențială de la care RADET 2 să ia la cel mai bun preț agent termic;

3. Stimularea apariției unor tehnologii moderne de transformare a deșeurilor în agent termic (proiectul incineratorului sau chiar tehnologii mai moderne nepoluante);

4. Folosirea fondurilor europene deja rezervate, dar puse în pericol de insolvența RADET și a fondurilor proprii (cele 1,2 miliarde de lei de exemplu) pentru investiții în infrastructura de transport a căldurii pentru a reduce pierderile.”, susține președintele PNL București, Cristian Bușoi într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.