Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Bușoi anunță că România scapă de șantajul Rusiei: Vom avea suficient gaz în iarna viitoare

Facebook
Cristian Busoi

Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul au ajuns joi dimineață la un Acord în ceea ce privește planurile de reaprovizionare a depozitelor de gaz din UE înainte de iarnă, a anunțat eurodeputatul PNL Cristian Bușoi, care a condus negocierile în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din PE.

„Am ajuns în această dimineață la un Acord între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliu – care a și fost votat în Plenul Parlamentului European – cu privire la planurile de reaprovizionare a depozitelor de gaz din UE înainte de iarnă. Sunt onorat că am condus negocierile pentru acest Acord ca președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, alături de colegul meu Jerzy Buzek, negociator din partea Parlamentului European”, a scris liberalul, joi, pe Facebook, potrivit b1tv.ro.

El a explicat că punctele esențiale ale documentului sunt reaprovizionarea depozitelor de gaze la 80% din capacitate, până la 1 noiembrie 2022, și protejarea rezervelor de intervenția externă.

„Acordul sau proiectul de lege pe care l-am convenit în această dimineață cu Comisia Europeană și Consiliul urmărește să securizeze UE din punct de vedere energetic, astfel încât gospodăriile și companiile să aibă suficient gaz pentru următorul sezon rece. Țintele noastre, pe care le-am discutat deja în Comisia pentru Energie, sunt chiar și mai ambițioase de atât. Pentru 2023 va fi obligatoriu să creștem la 90% aprovizionarea și să protejăm astfel și mai bine cetățenii de posibilele șocuri din piață”, a continuat Cristian Bușoi.

Tot de anul viitor, spune eurodeputatul, statele UE vor stabili traiectorii individuale de reumplere în parteneriat cu Comisia Europeană

„Esențial este însă să ne diversificăm sursele de aprovizionare cu gaze și să stimulăm măsurile de eficiență energetică. Statele membre fără capacități de stocare subterană să se asigure că au aranjamentele necesare pentru a se asigura că cel puțin 15 % din consumul lor mediu din ultimii cinci ani este stocat într-un alt stat membru care dispune de capacități. Ca alternativă, aceștia pot dezvolta un mecanism de împărțire a sarcinilor care să ofere sprijin financiar pentru îndeplinirea obiectivelor de completare”, a explicat oficialul.

Comisia Europeană va emite orientări în ceea ce privește mecanismul de achiziție comună de gaze până la 1 august 2022.

„Textul pe care l-am convenit astăzi subliniază, de asemenea, rolul mecanismului de achiziție comună de gaze, care urmează să fie activat voluntar de două sau mai multe state membre. Comisia Europeană va emite orientări privind mecanismul până la 1 august 2022. Capacitățile de stocare a gazelor vor deveni infrastructuri critice, iar toți operatorii de depozitare vor trebui să treacă printr-o nouă certificare obligatorie, astfel încât să ne asigurăm că infrastructura critică de stocare nu se află în mâinile operatorilor care reprezintă un risc. Am cerut în mod expres în timpul negocierilor ca procesul birocratic, de certificare, să fie cât mai scurt posibil”, a mai spus Cristian Bușoi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.