Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Diaconescu: Avizul CSM pentru trimiterea în judecată a unui magistrat este neconstituțional 'de pe scaun'

PMP
Cristian Diaconescu

Liderul PMP, Cristian Diaconescu, consideră că introducerea încuviințării CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților reprezintă un compromis politic neconstituțional.

Citește și: PNL își face seppukku: Premierul Florin Cîțu a venit în Guvern cu raportul fostelor guvernări Ludovic Orban - 66% din țintele asumate au fost ratate

„Preocuparea excesivă pentru a crea tot felul de categorii speciale trebuie oprită. Soluția avizului CSM privind trimiterea în judecată a magistraților reprezintă un compromis pur politic între varianta UDMR privind crearea unei secții, tot Speciale, în cadrul Parchetului General și eliminarea totală a SIIJ. Articolul 16 din Constituția României, privitor la egalitatea în drepturi, spune foarte clar: Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Propunerea de a impune obligativitatea obținerii unui aviz CSM pentru a trimite în judecată un magistrat este neconstituțională “de pe scaun”. O politizare gravă a problemei răspunderii penale în sistemul judiciar, rezultată din incapacitatea politică de a ne impune o variantă clară. Nu este o soluție, este un compromis de etapă. Nu suntem toți egali în fața legii”, spune liderul PMP într-un comunicat de presă.

Proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a primit, joi, raport favorabil în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Au fost 17 voturi pentru și 11 voturi împotrivă. Sunt peste 5.000 de dosare în lucru la SIIJ. Trimiterea în judecată a magistraților se va realiza doar cu avizul CSM, potrivit unui amendament adoptat de comisie.

„Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, prevede amendamentul admis.

Desființarea SIIJ este un proiect asumat de coaliția de guvernare. Potrivit Guvernului, este nevoie de desființarea SIIJ pentru ridicarea MCV.

Potrivit proiectului de lege de desființare a SIIJ, dosarele în lucru nu se clasează, ci se transmit în termen de 5 zile la parchetele competente. În ceea ce privește actele de procedură întocmite de SIIJ, ele vor rămâne valabile după desființarea Secției. Cei 7 procurori SIIJ vor reveni la parchetele de unde provin.

Referitor la urmărirea penală în dosarele cu procurori și judecători, toate infracțiunile din legea 78/2000 săvârșite de magistrați vor fi de competența DNA, indiferent de valoarea prejudiciului. DIICOT va efectua urmărirea penală în dosarele cu magistrați care vizează infracțiuni din OUG 78/2016.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.