Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Diaconescu, despre cum se va poziționa China în conflictul Rusia-Ucraina: Se intră în logica occidentală de tip ‘cine nu e cu noi, e împotriva noastră'

PMP
Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a comentat joi seara, în direct pentru B1 TV, poziția dificilă pe care o are China, în contextul tensiunilor de pe scena politică internațională.

Diplomatul român a atenționat cu privire la vulnerabilitățile diplomatice ale lui Xi Jinping, în contextul în care se menține aproape de regimul Vladimir Putin.

„China este în expansiune economică. A folosit ‘soft power’ peste tot în lume, nu ‘hard power’ de tip rusesc. Din acest motiv, China poate fi considerată un fel de pagubă colaterală în tot ceea ce înseamnă regim de sancțiuni. Deci apropierea față de Federația Rusă crește vulnerabilitatea Chinei în ceea ce privește sancțiunile, care oricum se vor aplica”, a declarat Diaconescu.

De asemenea, Diaconescu susține că presiunea asupra Chinei va continua să crească, pentru că SUA tinde mai degrabă să nu accepte poziții de neutralitate, ci doar pro sau contra.

„Nici așezarea de partea Occidentului nu este confortabilă, pentru că din punctul de vedere al Chinei, este un semnal de slăbiciune, de cedare. Atunci va trebui să aibă acest tip de balans extrem de complicat, pentru că din ce în ce mai mult, sub conducerea americană, se intră în logica occidentală de tipul ‘cine nu e cu noi, e împotriva noastră’.

Da, ‘nu vom intra într-un război direct cu Federația Rusă’ (n.r. – poziția SUA) – dar de aici și până a vedea ce se va întâmpla în continuare, legea o va face Occidentul. Chinezii vor accepta ceea ce le este rentabil”, a declarat fostul ministru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.