Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Diaconescu spune că nimic nu va rămâne la fel după criza ucraineană: China nu se va alătura Rusiei în susținerea agresiunii din Ucraina

PMP
Cristian Diaconescu

China nu se va alătura Federației Ruse în ceea ce privește susținerea agresiunii din Ucraina, pentru că piețele se mișcă și nu dorește să fie afectată de sancțiunile economice, a explicat Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, marți, pe B1 TV.

Întrebat dacă e de părere că Beijingul nu se va implica în agresiunea rusă din Ucraina, fostul ministru de Externe a explicat: „Nu, nu va intra. În orice caz, nu se va alătura Federației Ruse în ceea ce privește susținerea acestei agresiuni. Va aștepta, pentru că piețele se mișcă, nu dorește să fie afectată de sancțiunile economice, i s-a spus foarte clar din zona americană faptul că s-ar putea să devină pagubă colaterală dacă insistă în direcția Moscovei. Pe de altă parte, în mod evident, Moscova se află în criză și orice fel de sprijin, ajutor, chiar printr-un anume tip de neutralitate, pe termen scurt i-ar fi de folos”.

„China va încerca să păstreze acest tip de echilibru, nu e simplu, dar până la urmă cred că cel mai important este sectorul economic. China a jucat pe soft power foarte mult timp. De exemplu, Germania avea exporturi foarte serioase de tehnologie spre Federația Rusă, în afară de importurile de hidrocarburi, dar în egală măsură spre China, deci dacă aceste exporturi erau atât de importante, dincolo de 70-80 de miliarde de dolari, producția germană va continua, piața rusă se închide, e simplu de înțeles cine ar putea beneficia, și anume China”, a continuat Cristian Diaconescu.

Întrebat dacă șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a forțat nota atunci când a vorbit despre o nouă ordine mondială sau mai degrabă ea era deja așezată în pagină, Cristian Diaconescu a spus: „Nu, domnul Lavrov poate să se facă obiectul sau subiectul unor mesaje. Ordinea mondială, practic, nu este la îndemâna nimănui, în ideea de a o schimba peste noapte, dar anumite reașezări în mod evident se vor întâmpla, deci din acest punct de vedere nimic nu va rămâne la fel după această criză ucraineană”.

„Se discută despre un război rece, la care ar trebui să fim și noi foarte atenți că este la frontiera noastră, ca să spun așa, deci situația va fi într-adevăr mult mai complicată. Se spune, «vacanța» după căderea Zidului Berlinului s-a terminat”, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.