Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Dide a scăpat cu avertisment după ce a pus svastica nazistă pe stema Jandarmeriei

Facebook
Cristian Dide

Protestatarul Cristian Dide a fost sancţionat de judecători doar cu un avertisment pentru gestul său de acum patru ani, când a publicat pe Facebook o imagine cu un însemn heraldic modificat al Jandarmeriei, care avea în zona ghearelor acvilei svastica nazistă, relatează Agerpres.

În decembrie 2022, Cristian Dide a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.4 alin. (2) din OUG nr.31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război.

Conform actului de acuzare, pe 21 februarie 2019, în timp ce se afla în locuinţa sa din oraşul Voluntari, Cristian Dine a publicat pe contul său de Facebook, ca fotografie proprie de profil, o imagine cu un însemn heraldic modificat al Jandarmeriei Române, însemn ce avea în zona ghearelor acvilei poziţionat un simbol fascist, anume svastica nazistă.

În timpul procesului, procurorii au cerut ca Dide să fie condamnat la închisoare cu suspendare şi să plătească daune Jandarmeriei Române.

Formă de protest

Prin două decizii în instanţă, Judecătoria Buftea (august 2023) şi Curtea de Apel Bucureşti (februarie 2024), magistraţii au respins solicitările procurorilor şi Jandarmeriei, Dide fiind sancţionat doar cu avertisment.

În esenţă, magistraţii au acceptat declaraţia dată de Dide în timpul procesului că nu a postat acea fotografie conţinând simboluri naziste pentru a instiga la ură, ci pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de modul în care Jandarmeria a gestionat protestele din Piaţa Victoriei.

Pe de altă parte, în legătură cu daunele cerute de Jandarmerie, magistraţii au apreciat că infracţiunea săvârşită de Dide este una de pericol şi o instituţie a statului nu poate fi considerată "parte vătămată", în accepţiunea dispoziţiilor art. 79 din Codul de procedură penală.

"În ce priveşte latura civilă a cauzei, prima instanţă a constatat că persoana vătămată este o instituţie publică, având deci calitatea de persoană juridică, iar infracţiunea săvârşită de inculpat este o infracţiune de pericol. S-a reţinut că, prin utilizarea în public a unui astfel de simbol, chiar dacă este asociată emblemei unei instituţii publice, cum este cazul de faţă, nu poate duce la concluzia că s-ar fi putut produce vreuna din consecinţele prevăzute de art.79 Cpp, în legătura directă cu fapta penală comisă. A mai apreciat prima instanţă că obiectul juridic al infracţiunii este unic, vizând relaţiile sociale referitoare la prevenirea şi combaterea incitării la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare, iar subiect pasiv este doar statul, ca reprezentant general al societăţii", se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Trafic de droguri

Cristian Dide mai are un dosar pe rolul instanţelor, în care este judecat pentru trafic de droguri. Concret, el a procurat droguri din străinătate şi le-a trimis în două plicuri la DIICOT - Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Iaşi cu următoarea inscripţie: "DIICOT. A se deschide doar de persoane autorizate". El susţine că gestul său a fost o formă de protest.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.