Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Ghinea se teme că Nicolae Ciucă îi 'fură jucăriile'

www.facebook.com
cristian ghinea

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a demisionat din USR și a devenit membru în două comisii care vor superviza implementarea PNRR. Când a văzut că în subordinea premierului Nicolae Ciucă s-a înființat un departament care va avea exact misiunea de a supraveghea implementarea fondurilor europene, Cristian Ghinea a reacționat și susține că este inutil un astfel de departament.

”În contextul deciziei Guvernului de a înființa, în subordinea premierului, un departament care să monitorizeze programele finanțate din fonduri publice și europene, Cristian Ghinea, vicepreședinte USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, explică de ce această suprastructură este inutilă și va afecta implementarea PNRR.

„Ideile și proaste și puține nu mor niciodată. Așadar, se face agenție la Guvern de fonduri UE. Avem și minister de fonduri UE, fix cu aceleași atribuții. Am tot sperat că această fantezie, care era doar pofta lui Marcel Boloș pe când era consilier la Nicolae Ciucă, ca să aibă și el propria lui jucărie, va muri odată ce omul a ajuns ministru. Se vor călca pe picioare noua structură și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene? Evident. Va afecta implementarea PNRR? Evident, da, va avea impact și asupra PNRR”, declară Cristian Ghinea.

Ministerele nu vor mai raporta la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ci direct la noul departament înființat în subordinea premierului, ceea ce înseamnă că MIPE își pierde capacitatea de control și autoritatea în fața ministerelor. Or, acest lucru schimbă în mod semnificativ sistemul de management al PNRR.

„Sistemul de management este parte din PNRR, e capitol separat conform regulamentului european. A trebuit să arătăm, să negociem și agreăm cine ce face pentru a aplica PNRR. Acum, apare o nouă structură. A fost creată fără consultarea Comisiei Europene. Evident, fură atribuții de la MIPE. Dar nu are și răspundere. Au făcut, ca de obicei, un balamuc. În tot timpul negocierilor, Comisia a fost îngrijorată de «talentul» nostru de a disipa răspunderea și autoritatea. Rolul MIPE de coordonator e clar în PNRR. Acum i-au pus un capac: 25 de posturi care supraveghează MIPE. Va fi această agenție umplută cu nepoți, fini și amante? Evident. Guvernul încă nu a angajat la MIPE nici jumătate dintre oamenii care ar trebui să lucreze la direcția PNRR. În schimb, face o suprastructură la Guvern ca să îi supravegheze, cu 25 de posturi! Oameni la muncă nu se grăbesc să ia. Banii pe care ne-am chinuit să îi aducem stau nefolosiți. Prioritatea Coaliției: să facă încă o agenție să îi supravegheze pe ceilalți. Vrea aripa Ciucă din PNL să aibă propria jucărie pe fonduri UE pentru că aripa Câțu are MIPE? Evident. Va ajuta asta absorbția și buna folosire a banilor europeni? Evident, nu. Când ai două volane iese prost”, mai declară Cristian Ghinea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.