Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Hrițuc: Sandu a jucat cinic, dar pragmatic. Dodon e knockout

Deschide.md
Cristian Hrituc

„Situația politică în R. Moldova s-a schimbat ieri radical. Personajul-cheie: Mariana Durleșteanu. Cine a convins-o și cum a convins-o să se retragă nu mai contează”, consideră comentatorul politic de la București, Cristian Hrițuc.

El mai adăugă că: „1-0 în meciul Vest-Est. Maia Sandu - Igor Dodon. În mai puțin de o oră, Igor Dodon a fost pus cu spatele la zid, pierzând-și avantajul pe care îl avea, după ce Curtea Constituțională o obligase pe Maia Sandu să facă consultări și să țină cont de propunerea formalizată de către alianța majoritară din Parlament, PSRM-ȘOR”, susține el într-un editorial pe blogul lui.

Potrivit lui Hrițuc, „mâna invizibilă” care a acționat într-un plan de tip „blitzkrieg” a schimbat paradigma jocului.

„Ce s-a întâmplat? Igor Dodon a rămas fără candidat pentru funcția de premier, iar Maia Sandu a avut posibilitatea să își nominalizeze propriul candidat.

Maia Sandu a jucat cinic, dar pragmatic. Nu există dubiul că nu a fost un scenariu bine pus la punct.

Desfășurarea evenimentelor de ieri arată clar că a fost un joc bine organizat.

Sandu a ales să fructifice șansa pe care o are datorită retragerii lui Durleșteanu și și-a nominalizat omul de încredere la funcția de premier.

În acest moment îi dă șah lui Dodon care, dacă nu va vota Guvernul Grosu, va pune partidul în situația de a intra în alegeri anticipate”.

Sursa citată a mai adăugat că Maia Sandu a jucat pragmatic, a exploatat șansa creată și dovedește că nu se teme de folosirea oricărei arme politice.

„A mimat niște consultări, doar pentru a putea să se înscrie în linia constituțională și pentru a exploata în timp util retragerea Marianei Durleșteanu. Surpriza a fost foarte mare, inclusiv pentru colegii ei de partid.

Înainte cu doar două ore de desemnare, Grosu spunea că dorește „întărirea guvernului demisionar”, iar Oazu Nantoi recunoaște că nu s-a vorbit acest scenariu în partid.

Pentru Igor Dodon urmează zile grele. Pavel Filip îl suspectează de blat, de înțelegere făcută pe sub masă cu Maia Sandu. La fel și cei de la Șor.

Probabil este un sâmbure de adevăr. A fost o înțelegere între Maia Sandu și Dodon în vederea stabilirii unui scenariu, doar că președintele în funcție l-a păcălit pe socialist pe ultima sută de metri.

Dodon a crezut că ajunge la un compromis cu Maia Sandu, dar retragerea lui Durleșteanu și desemnarea lui Grosu au fost mișcările care l-au făcut knockout pe fostul președinte.

Dodon este cu spatele la zid. Dacă nu votează Guvernul Grosu, atunci se va ajunge la anticipate.

Este în postura în care nu mai câștigă la Curte o eventuală decizie de contestare a decretului de desemnare a lui Grosu.

Au fost consultări în urmă cărora a urmat o desemnare.

Chiar dacă ele nu au respectat întru-totul protocolul privind consultarea făcută în scopul desemnării unei persoane. A pierdut avantajul tactic avut și dacă se va duce în anticipate, probabil va duce PSRM sub 25%.

În același timp, Dodon a pozat iar în omul politic care își trădează aliații. Încrederea partenerilor politici s-a prăbușit ieri. Dodon a crezut că poate ajunge la o înțelegere cu Sandu, dar aceasta l-a păcălit.

Fostul președinte ar trebui să recitească povestea Ursul păcălit de vulpe”, a conchis Hrițuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.