Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Popa, BNR: Băncile centrale nu au fost create cu gândul la lupta împotriva încălzirii globale

incalzirea globala

Băncile centrale nu au fost create cu gândul la lupta împotriva încălzirii globale, însă nici nu pot face abstracţie de acest subiect, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei CFA România, conform agerpres.

"Miza din spatele înverzirii şi schimbărilor climatice este mare atât din perspectiva costurilor, cât şi a oportunităţilor. Este un subiect pe care eu îl tratez cu relativă precauţie, pentru că, în context istoric şi vizavi de implicarea băncilor centrale, este incipient. În mod evident, există o preocupare tot mai puternică în spaţiul public vizavi de înverzirea economiei, însă trebuie spus de la început că băncile nu au fost create cu gândul la lupta împotriva încălzirii globale, însă nici nu pot face abstracţie de subiect. Băncile centrale nu au în general mandate explicite pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, aspect ce se aplică şi pentru Banca Naţională a România, dar urmărim cu atenţie dezbaterile la nivel global şi general la nivelul Băncii Centrale Europene, în mod special, BNR fiind parte a sistemului european al băncilor centrale", a afirmat Popa.

Acesta a adăugat că Banca Naţională a României a aderat la Reţeaua pentru Ecologizarea Sistemului Financiar şi a înfiinţat un biroul special dedicat acestui trend.

"Ca parte a acestui trend, noi, la Banca Naţională de României, am aderat la Reţeaua pentru Ecologizarea Sistemului Financiar. Am înfiinţat şi un birou special tocmai pentru că nu ştim încă nu se va organiza problema. Acest birou monitorizează evoluţiile, studiază fenomenul şi vom vedea la ce concluzii vom ajunge. S-a trecut dincolo de ideea că băncile centrale pot să desconsidere cu totul subiectul, dar exact care va fi rolul lor, dar şi până unde vor avea atribuţii nu se ştie încă. Foarte multe întrebări rămân deschise... Asistăm la o nouă paradigmă în rândul factorilor de decizie pentru accelerarea tranziţiei către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Există suplimentar o presiune socială în creştere pentru a implica mai multe instituţii publice în acest demers", a explicat economistul.

Asociaţia CFA România, în parteneriat cu Asociaţia Analiştilor Financiari Bancari din România, Asociaţia Trezorierilor din România şi ACI România, organizează joi conferinţa cu tema "Finanţe sustenabile: cum finanţăm transformarea".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.