Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristina Prună (USR) critică mesajele triumfaliste ale lui Burduja: România continuă să aibă unul dintre cele mai mari preţuri la electricitate din Europa

USR
Cristina Pruna

Deputata Cristina Prună (USR) critică mesajele triumfaliste ale ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin care acesta declară periodic că România are printre cele mai mici preţuri la electricitate din Europa, ea afirmând că ce omite să spună ministrul Burduja este că, raportat la puterea de cumpărare, adică la realitatea în care trăim, România are printre cele mai mari preţuri la electricitate la nivel european.

”Domnul Burduja spune că suntem codaşi la preţuri la energie la nivel european. Vreau să îl trezesc din propria admiraţie şi să îl aduc în realitatea din România. Conform datelor Eurostat, România a avut în a doua jumătate a anului trecut printre cele mai mari preţuri la electricitate pentru consumatorii casnici raportat la puterea de cumpărare. Cu alte cuvinte, românii sunt printre cei mai împovăraţi de plata facturilor la electricitate”, declară deputata Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii.

USR arată că, conform datelor Eurostat, România s-a situat în a doua jumătate a anului 2023 pe locul 6 din UE în ceea ce priveşte preţul la electricitate raportat la puterea de cumpărare pentru consumatorii casnici.

”De asemenea, România s-a situat pe locul 9, respectiv în prima treime a statelor membre UE, din punct de vedere al volumului taxelor plătite de români în factura de curent şi care au reprezentat aproape 25% din preţul final plătit de fiecare dintre noi”, precizează formaţiunea.

”Sebastian Burduja îi ameţeşte acum pe oameni cu «planul lui pentru Bucureşti», iar cu energia înţelegem că atât s-a putut. Câtă vreme încă e ministru, Sebastian Burduja ar trebui să muncească serios pentru dezvoltarea sectorului energetic. Să sprijine cu adevărat şi cu impact rapid investiţiile în producţia de energie. Să se asigure că fondurile europene se traduc în proiecte concrete, nu doar în bife pe hârtie. Să avem preţuri corecte la energie, iar acestea să fie determinate în funcţie de cerere şi ofertă, nu să fie stabilite din pixul său la niveluri nerealiste, mai mari decât cele din piaţă. Să avem abundenţă de energie pentru ca industria românească să nu îşi închidă porţile din cauza blocajelor în încheierea contractelor bilaterale cu producătorii de energie. Acestea sunt probleme din sectorul energetic şi aici trebuie intervenit cu adevărat dacă vrem să nu producem doar maculatură, cum face de aproape un an actualul ministru”, adaugă deputata Cristina Prună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.