Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristina Tarcea susține că ÎCCJ nu a încălcat Constituția făcând referire chiar la o decizie a CCR

http://epochtimes-romania.com
dosare

Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a făcut referire, la CCR, chiar la o decizie a Curții privind existența unui conflict juridic de natura constituțională, menționând că nu sunt îndeplinite cele trei condiții cerute de Curte.

"De când a existat aceasta sesizare, am citit aproape toate dec CCR si trebuie sa marturisesc ca mi-a atras atentia o decizie in mod deosebit. E decizia 108/2014 care mie mi s-a parut extrem de analitica, sintetica, care poate fi o baza de pornire . Prin  acea decizie dvs ati spus faptul ca pentru a exista un conflict juridic este necesar sa existe o situatie juridica conflictuala, ca ea sa isi aiba izvorul in Constitutie si sa produca blocaje institutionale. Ati spus ca nu e suficient pentru existenta unui conflict juridica sa existe doar unul dintre aceste elemente, ci ca toate aceste elemente trebuiesc intrunite cumulativ', a spus Cristina Tarcea.

Președintele instanței supreme a precizat că atribuțiile Colegiului de conducere nu sunt prevăzute de Constituție, fiind un for administrativ.

"Prima condiție - existența unei situații juridice conflictuale - înseamnă poziții divergente, nu? Aspecte de legalitate și de fapt în care două autorități care pot fi implicate în conflicte, acționează acte și fapte concrete prin care să se constate divergența de opinii între cele două autorități. Nu există în cazul de față, pentru că suntem în situația în care legiuitorul a legiferat, iar în momentul în care opera de legiferare s-a încheiat prin publicarea în Monitorul Oficial legiuitorul și-a încetat atribuțiile. După acest moment, intervine alt actor - instanțele, Înalta Curte, care au atribuții constituționale de aplicare și interpetare a legii. Nu există divergențe de opinii” (..)ÎCCJ are două mari roluri constituționale - de a înfăptui justiția și de a asiugura aplicarea unitară și interpetarea unitară a legii. Colegiul de conducere nu e instanță de judecată, prin urmare nu a putut să exercite rol constituțional. Colegiul e simplă entitate, structură administrativă care trebuie să ia măsuri administrative în vederea funcționării ÎCCJ. (...) Rolul și atributele Colegiului nu sunt reglementate de Constituție pentru că nu îndeplinește rol de judecată și nici de unificare a practicii judiciare. (...) A greșit Colegiul de conducere în această măsură administrativă? Eu cred că nu. Nu a aplicat doar litera legii, ci și în spiritul legii", a mai spus presedintele ICCJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.