Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristoiu, analiză dură: Politicienii români nu gândesc mai departe de ziua de mâine

ion cristoiu

În opinia jurnalistului Ion Cristoiu se impune o revizuire a Constituţiei, astfel încât să se revină la mandatul prezidenţial de 4 ani, să fie stabilit tipul de republică – parlamentară sau prezidenţială -, dar şi să fie posibilă declanşarea cu uşurinţă a alegerilor anticipate.

Mediafax:

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că este necesară modificarea Constituţiei astfel încât să se revină la mandatul prezidenţial de 4 ani, să stabilească tipul de republică – parlamentară sau prezidenţială dar şi să permită declanşarea cu uşurinţă a alegerilor anticipate.
(...) “În post-decembrism, indiferent, chiar şi când preşedintele a fost de aceeaşi culoare politică, a fost Iliescu cu PDSR-ul sau Emil Constantinescu cu CDR-ul, chiar şi atunci între cele două palate s-au făcut un soi de camarile. La început, alcătuite din consilieri, din oameni apropiaţi celor două persoane, premierul şi preşedintele, şi apoi, încetul cu încetul, din mai multe persoane. Eu i-aş spune un fel de camarilă. Ea s-a accentuat mult după 2014 pentru că e coabitare. Klaus Iohannis are, de regulă, din camarilă, şefii instituţiilor de forţă pe care îi alintă, îi ţine, şi dincolo sunt de la Parlament în diferite instituţii. Deci, întotdeauna a fost, dar în coabitare este o şi mai mare problemă, ivită din caracterul schizofrenic al Constituţiei noastre care e republică semiprezidenţială, ca dracu`, adică nu e nici prezidenţială, nici parlamentară şi atunci coabitările sunt dezastruoase. Au fost dezastruoase un pic ale lui Traian Băsescu şi această coabitare e chiar dezastruoasă pentru că nimic nu funcţionează din cauza celor două grupări” .
”În 1991, când s-a făcut această Constituţie, eu am şi cărţoiu, vreo 1000 de pagini, am şi urmărit, această Constituţie a stat sub semnul unei slăbiciuni româneşti, moldo-valahe, adică politicienii români nu gândesc mai departe de ziua de mâine – ca să fac o paranteză, acum PSD ciunteşte din puterile preşedintelui, da? Păi şi dacă la toamnă vine un preşedinte PSD? Ei niciodată, politicienii români, nu gândesc, ”Băi, dar dacă venim noi? În 1991 a fost o bătălie. Pe de o parte majoritatea FSN-nistă voia să aibă un Iliescu puternic, iar ţărăniştii, opoziţia, şi cu liberalii nu se gândeau că vor avea şi ei un preşedinte. Şi atunci cum îl limităm pe Iliescu? Şi atunci a ieşit ceva ca dracu`, adică republică semi-prezidenţială, dublă cheie, da? Şi nu s-au gândit un moment că va veni 2003 când domnul Năstase, crezând el că o să fie preşedinte în 2004, a modificat Constituţia încât a dat 5 ani, de regulă când parlamentarele erau tot una cu prezidenţialele se schimba tot regimul (...) s-a ivit coabitarea şi această coabitare nu va merge niciodată, ascultaţi-mă, nu, nu are cum, oricât de înţelept ar fi ăla de la Cotroceni, cum vrem... Numai dacă doarme”, a explicat jurnalistul. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Comisia de Prognoză a publicat duminică planul de aderare a României la zona euro, în care termenul de aderare cel mai optimist este 2025 şi cel mai pesimist 2030. Raportul a fost însă redactat înainte de publicarea or­donanţei 114, care a schimbat radical datele pro­blemei, aceasta pe­ricli­tând, în opinia econo­miştilor, şansele României de a adera curând la zona euro.
„În momentul în care a fost finalizat acel raport nu exista ordonanţa 114, care schimbă radical datele problemei. În primul rând, aceasta intervine în mecanismele de piaţă liberă, fixează preţuri – pentru energie, chiar şi pentru ratele dobânzilor. Chiar dacă plafonarea preţurilor la energie va expira în trei ani, intervenţiile afectează indicele preţurilor de consum. În cel mai optimist scenariu din raport, România intră în Mecanismul Cursului de Schimb II (MCS II – n. red.) în 2022 şi este clar că Banca Centrală Europeană nu va accepta aşa ceva“, a explicat pentru ZF economistul Laurian Lungu.
„În momentul de faţă cred că perspectivele de aderare s-au redus dramatic. Nu mai îndeplinim criteriile nominale pentru a începe procesul şi nu cred că în următorii 2-3 ani vom avea o zonă favorabilă pentru îndeplinirea criteriilor nominale. Atitudinea (Bruxelles-ului  faţă de România – n. red.) în ceea ce priveşte aderarea la euro începe să devină nefavorabilă. Ajungem într-o situaţie similară cu cea a spaţiului Schengen şi România va fi privită cu suspiciune“, a declarat pentru ZF Aurelian Dochia.
Deşi Bulgaria nu a avut probeleme majore, în cadrul discuţiilor demarate anul trecut pentru aderarea la zona euro au fost obiecţii. „Eu cred că suntem mai departe decât Bulgaria (de aderarea la ona euro – n. red.), a mai spus Aurelian Dochia.
Cu toate acestea, raportul creat de Comisia de aderare la zona euro este un document tehnic şi de substanţă, pe care se pot construi bazele unui plan de aderare, chiar dacă regulile jocului s-au schimbat odată cu apariţia Ordonanţei 114/2018, a mai spus Laurian Lungu.
„Este un raport tehnic foarte bun. Au mai existat două sau trei date de aderare-ţintă propuse de guverne ale României, însă niciuna pe baza unui document tehnic“, a mai declarat el.(Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Prezenţa trupelor ruse şi americane/NATO pe linia de contact ce merge de la Marele Nord-Norvegia-Suedia-Finlanda-Marea Baltică-Ţările Baltice-Polonia-Ucraina-Marea Neagră-Turcia-Siria-Estul Mediteranei, separând spaţiul occidental NATO-UE de pretinsa „Lume Rusă“, a făcut ca să ajungă, faţă în faţă, să se privească ochi în ochi, militari ai celor două puteri, Rusia şi SUA, pentru prima oară de la criza rachetelor din Cuba.
Până acum ştiam că au existat numeroase tatonări şi provocări ruse, manevre nepotrivite şi periculoase, neprofesioniste, atunci când avioanele de vânătoare au trecut prea aproape de avioanele americane/ale Alianţei sau de vasele acesteia, venind parcă de nicăieri, folosind tehnici de război electronic de tip GPS jaming şi GPS spoofing, adică păcălind radarele. Acest lucru inclusiv în Marea Neagră. Dar niciodată nu am avut confirmarea formală a unor confruntări directe ruso-americane, cu atât mai puţin a câtorva zeci, aşa cum apare în ultima declaraţie a trimisului american în Siria, James Jeffrey.
Rusia şi SUA în război în Siria: lupte, victime şi morţi
În Siria am avut date despre confruntări directe între trupe ruse şi americane, dar de fiecare dată Rusia fie nu recunoştea paternitatea trupelor sale de pe teren, fie dădeau vina pe voluntari şi mercenari din companiile militare private ale GRU, tip Wagner, sau pe numeroasele categorii de trupe paramilitare ce luptau în Siria, refuzând să-şi asume responsabilităţi sau recunoaşterea morţilor şi operaţiunilor anti-americane de pe teren. Rezultatul a fost înregistrarea a sute de victime, militari care au murit şi au revenit în patrie în coşciuge, în timp ce colegii lor şi familiile ştiau că au fost omorâţi de către americani.
E adevărat că datele primite se referă la soldaţii ruşi, în partea americană neexistând asumarea victimelor făcută publică, din contra, existând declaraţii explicite, în cazul unor incidente punctuale, că nu au fost victime de partea americană. Dar, cel mai probabil, victimele din operaţiunile acoperite, ilegale, sunt greu de prezis şi e foarte posibil ca în Siria, cel puţin, să fi murit şi militari americani în confruntările cu trupele ruse aflate pe teren sub diferite forme.
Iată că această confruntare doar presupusă sau despre care existau date media neconfirmate pe deplin, a fost recunoscută public, într-o serie de interviuri/declaraţii ca răspuns la întrebări precise, de către ambasadorul James Jeffrey, US Special Representative for Syria Engagement, adică trimisul special pentru Siria, implicat şi cunoscător al operaţiunilor ilegale/acoperite ale SUA în Siria. Acesta a declarat că trupele ruse şi americane s-au ciocnit în Siria de câteva zeci de ori, uneori evitând confruntările şi morţii, de cele mai multe ori existând schimburi de focuri, morţi şi răniţi. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.