Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristoiu, teorie incendiară despre ieșirea lui Tăriceanu de la guvernare: 'E o răzbunare'

bzi.ro
cristoiu

În opinia jurnalistului Ion Cristoiu, decizia lui Călin Popescu Tăriceanu de a rupe coaliția de guvernare nu are la bază un șantaj ci mai degrabă pare a fi vorba de o răzbunare a șefului ALDE pe prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Evenimentul Zilei:

Oricît m-am străduit n-am găsit nici o explicare logică a deciziei luate de Călin Popescu Tăriceanu. Prin momentul 26 august 2019, Călin Popescu Tăriceanu risca totul. Risca să piardă șefia Senatului. Risca să piardă partidul. Am presupus, așadar, exstența unui șantaj. Au trecut de atunci aproape trei săptămîni. N-am găsit în acest timp nici o explicație logică. Discursul la școala de vară a tineretului ALDE nu m-a convins de existența unor motive logice. Printre altele C.P. Tăriceanu a semnalat că PSD se deplasa spre Stînga. Prin ieșirea din Coaliție, ALDE va avea independența de a practica un program de Dreapta.
În privința motivelor nu mi-am schimbat aprecierea din zilele imediat următoare anunțului privind ruperea coaliției. Mi-am schimbat poziția în privința motivelor ilogice. Nu cred că e vorba de șantaj. Cred că e vorba de o răzbunare a lui Călin Popescu Tăriceanu pe Viorica Dăncilă. La Școala de vară, sîmbătă, C.P. Tăriceanu a povestit cum a fost tras pe sfoară de Viorica Dăncilă după arestarea lui Liviu Dragnea în privința candidaturii comune PSD-ALDE. Practic, sîmbătă, 14 septembrie 2019, Călin Popescu Tăriceanu a reluat istorisirea de la interviul dat în cadrul emisiunii Gîndurile lui Cristoiu de după plecarea de la Guvern. În ce ar consta răzbunarea? În a provoca eșecul Vioricăi Dăncilă de a trece de turul al doilea. Călin Popescu Tăriceanu insistă mai mult decît PNL pe necesitatea unei Moțiuni de cenzură. În condițiile pierderii majorității de către PSD, C.P. Tăriceanu are convingerea că Guvernul pică. Fără funcția de premier, Viorica Dăncilă e moartă din punct de vedere electoral. Opțiunea pentru Mircea Diaconu aparține lui C. Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE speră că Mircea Diaconu va rupe masiv din voturile Vioricăi Dăncilă. Nu va intra în turul al doilea.
Da, dar nici Viorica Dăncilă nu va intra. E posibil ca un politician de experiența lui Călin Popescu Tăriceanu să fie lovit de o asemenea patimă ? Da, e posibil, dacă ne gîndim că: 1) Toate sondajele îl dădeau drept principal concurent al lui Klaus Iohannis din partea PSD-ALDE. 2) Arestarea lui Liviu Dragnea l-a încredințat pe C. Popescu Tăriceanu că PSD nu poate paria pe un alt concurent decît el. 3) Călin Popescu Tăriceanu era convins că va fi președintele României sau măcar că va intra în turul al doilea. Așa cum a istorisit el, Viorica Dăncilă i-a dat cu flit. Dacă făcea asta Liviu Dragnea, mai treacă-meargă. Dar așa, să-i dea cu flit Proasta lui Dragnea? (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Rezultatul direct al operaţiunii, în care e implicat Iranul, sunt: postura de atac îmbrăţişată de către SUA şi Israel, gata să atace ţinte iraniene din întreaga regiune; creşterea preţului barilului de petrol dar mai ales încercarea forţată a Iranului de a reveni pe piaţa petrolieră, obţinând ridicarea embargoului şi sancţiunilor din cauza penuriei anunţate de petrol.
Reintrarea forţată a Iranului pe piaţa petrolieră prin distrugerea producţiei saudite de petrol
Faptele sunt greu de stabilit, având în vedere că producţia saudită de petrol este sub imperiul secretului şi este protejată de serviciile de informaţii saudite şi occidentale. La stabilirea parţială a evenimentelor concură imaginile de pe sateliţii civili, analiza experţilor independenţi pe imagini, declaraţiile oficialilor americani şi câteva date care au străbătut de la oficialii saudiţi.
Atacurile au avut loc la facilităţile din Abqaiq şi Khurais şi sunt extinse. Arabia Saudită a confirmat doar că nu a înregistrat victime umane şi că a reuşit să controleze focul, fără a da publicităţii relevanţa, dimensiunea impactului atacului şi perioada estimată până când reparaţiile la aceste facilităţi vor putea fi duse la bun sfârşit. Nici imagini din interiorul facilităţilor sau din proximitatea lor imediată nu au fost date publicităţii, pentru a nu afecta pieţele. Însă răul a fost deja făcut.
Arabia Saudită este principiul reglementator al exporturilor de petrol ale OPEC, ţara care are posibilitatea să reducă sau să crească substanţial cantitatea de petrol de pe piaţă, deci să afecteze preţurile. Pe de altă parte, OPEC şi Rusia erau deja într-un program de control/diminuare a exporturilor tocmai din cauza preţului redus al petrolului brut care, în cazul Rusiei, afectează şi preţurile la contractele de furnizare şi la gaze naturale. Saudiţii deţin rezerve importante şi petrol extras şi plasat în depozite uriaşe, de aceea impactul real al atacului pe piaţa petrolieră e greu de identificat.
Pe termen scurt, e cel mai probabil să nu se resimtă o scădere a cantităţilor exportate. De altfel şi SUA a anunţat autorizarea de către Preşedintele Donald Trump a recursului la rezervele naţionale. Însă tot preşedintele SUA a confirmat că există în continuare suficient petrol pe piaţă, deci nu e cazul intrării în panică. Atacul intervine în momentul în care toţi analiştii pieţelor au confirmat plasarea SUA pe prima poziţie a producătorilor de petrol din lume, depăşind Arabia Saudită(cu precădere pe baza petrolului de şist).(Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

A fost un august cald în Coreea de Sud, însă coreenii n-au mai cumpărat bere japoneză. Importurile acestei băuturi din Japonia au ajuns la aproape zero în plin sezon estival. Motivul: coreenii pedepsesc companiile nipone în ceea ce devine un război comercial de amploare între cei doi parteneri comerciali şi militari.
Conflictul îşi are rădăcinile în perioada colonială, de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial şi din timpul acestuia. Anul trecut, o instanţă de judecată din Coreea de Sud a hotărât că sud-coreenii pot chema în judecată companiile japoneze pentru a cere compensaţii pentru pagubele suferite în vremurile în care Japonia îşi impunea cu forţa voinţa de a fi o putere colonială. Printre companii se numără Nippon Steel şi Mitsubishi Heavy Industries, unele dintre cele mai mari conglomerate din lume. Situaţia a degenerat rapid, cu bariere comerciale impuse de ambele tabere. Problema este că cele două guverne au rupt o alianţă prin care împărţeau între ele informaţii valoroase privind armata Coreei de Nord, o ţară susţinută de China care caută să se înarmeze nuclear.
Cu China, a doua economie ca mărime din lume, are nişte conturi de reglat SUA, cea mai mare forţă militară şi economică la nivel mondial. Cele două superputeri sunt într-un război comercial care degenerează rapid. Washingtonul vrea să împiedice Beijingul să-şi extindă expansiunea comercială şi politică în lume şi să forţeze China să importe mai mult din SUA. Deocamdată, conflictul se reduce la tiruri de tarife care ţintesc importurile, însă a creat suficiente pagube şi incertitudini pentru a încetini economia Chinei, pentru a perturba sever comerţul internaţional şi a da un brânci economiei germane spre recesiune. Însă în ultimul timp provocările dintre China şi SUA au căpătat şi aspecte militare. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.