Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criticat pentru gestionarea crizei din Afganistan, şeful diplomaţiei britanice anunţă o vizită în regiune

www
Dominic Raab

Şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab, criticat pentru gestionarea crizei din Afganistan, s-a apărat miercuri, în faţa deputaţilor, de acuzaţia că a fost luat pe nepregătite şi a anunţat că se va deplasa în scurt timp în regiune, menţionând totodată că evaluările serviciilor secrete britanice indicau drept puţin probabilă o cădere a Kabulului anul acesta, informează AFP şi Reuters.

Audiat la o şedinţă de urgenţă a comisiei parlamentare pentru afaceri externe consacrată crizei din Afganistan, Dominic Raab a spus că evaluarea de bază a serviciilor secrete britanice a fost aceea că talibanii îşi vor consolida controlul în Afganistan abia în lunile după ce trupele internaţionale se vor fi retras din această ţară.

''Ideea centrală a fost că, având în vedere retragerea trupelor (internaţionale) până la sfârşitul lui august, vom vedea o deteriorare constantă din acel punct şi că este puţin probabilă o cădere a Kabulului anul acesta'', a precizat oficialul britanic.

Revenirea talibanilor la putere a fost o lovitură pentru întreaga tabără occidentală, însă ea s-a dovedit devastatoare pentru Londra, principalul susţinător al SUA în răsturnarea regimului islamist din Afganistan în urmă cu 20 de ani.

Dominic Raab, care a ales să rămână în vacanţă în Creta în timp ce Kabulul cădea în mâinile talibanilor, a fost extrem de criticat, informează Agerpres.ro.

El a încercat în faţa comisiei parlamentare să îşi dovedească implicarea, anunţând că se va deplasa în regiune la scurt timp după audiere.

Deşi guvernul de la Londra considera 'improbabilă' căderea Kabulului în 2021, a început în iunie pregătirile pentru posibile evacuări, a precizat ministrul.

Premierul Boris Johnson şi-a reiterat încrederea în Raab, însă presa a ridicat semne de întrebare în legătură cu menţinerea sa în funcţie, cu atât mai mult cu cât el a părut să arunce asupra armatei responsabilitatea pentru anumite erori.

Serviciile sale au fost acuzate de amatorism atunci când presa a dezvăluit că documente în care erau identificaţi colaboratori afgani au fost lăsate pe jos în ambasada de la Kabul evacuată sau că mii de email-uri privind evacuările au rămas necitite.

Marea Britanie a evacuat peste 15.000 de persoane din Afganistan, dar a recunoscut că nu a reuşit să scoată din ţară câteva sute de afgani eligibili pentru dispozitivul său de primire a refugiaţilor. Potrivit ministrului Apărării, Ben Wallace, ar fi vorba de 1.100 de persoane.

Pentru a negocia 'libera trecere' pentru cetăţenii şi aliaţii săi, guvernul a lansat discuţii cu talibanii.

Simon Gass, reprezentant special al Marii Britanii pentru tranziţia în Afganistan, s-a deplasat la Doha şi "s-a întâlnit cu înalţi reprezentanţi ai talibanilor pentru a sublinia importanţa unei treceri libere în afara Afganistanului pentru cetăţenii britanici şi afganii care au lucrat pentru noi", conform unui comunicat al guvernului britanic.

Miza este de a evacua sute de afgani ameninţaţi cu represalii de către talibani din cauza legăturilor lor cu statele occidentale.

Pentru Lisa Nandy, deputată a Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, revenirea rapidă la putere a talibanilor şi operaţiunea de evacuare efectuată în grabă "au fost cel mai mare eşec al politicii externe din ultima generaţie".

"Ministrul Afacerilor Externe a avut la dispoziţie 18 luni pentru a se pregăti, însă a lipsit de la apel. Marea Britanie şi-a slăbit poziţia în lume şi se confruntă cu riscuri mai mari de terorism", a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.