Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criticată de experți, China explică de ce a gestionat pandemia în modul cunoscut

CNBC
china coronavirus

China şi-a apărat marţi modul în care a gestionat pandemia de COVID-19, recunoscând în acelaşi timp că trebuie să îşi dea silinţa să facă mai mult, după criticile unei comisii independente mandatate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

China a fost criticată de mai multe ori pentru că nu a alertat imediat populaţia şi nici nu a impus măsuri de izolare de la începutul pandemiei, în contextul în care transmiterile interumane nu erau confirmate încă, scrie agerpres.ro.

Citește și: Anunț de ultimă oră al lui George Simion! Legea care va fi susținută de AUR

Presupusa lipsă de transparenţă a autorităţilor din Wuhan, primul oraş unde a fost depistat coronavirusul la sfârşitul lui 2019, şi convocarea la poliţie a medicilor locali care au tras semnale de alarmă, acuzaţi că "răspândesc zvonuri", au alimentat de asemenea criticile.

În iulie, şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, anunţa crearea unui grup independent însărcinat că realizarea unei "evaluări oneste" a gestionării crizei în lume, pentru "a învăţa lecţiile".

Citește și: Groaznic! Activistul de mediu Daniel Bodnar ar putea rămâne paralizat

Această echipă de 13 experţi este coprezidată de fostul premierul neozeelandez, Helen Clark, şi de fostul preşedinte al Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf.

În al doilea său raport prezentat marţi către OMS, grupul consideră că "ar fi fost posibil să se fi acţionat mai repede pe baza primelor semne".

Citește și: Florin Cîțu ‘țopăie’ de fericire: ‘Banca Mondială confirmă: măsurile pe care le-am luat în contextul pandemiei COVID-19 clasează România în topul țărilor cu cele mai multe și aplicate măsuri din lume’

"Este clar că măsurile de sănătate publică ar fi putut fi aplicate mai energic de către autorităţile chineze locale şi naţionale în ianuarie" 2020, subliniază astfel autorii săi.

Răspunzând unei întrebări, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hua Chunying, a spus marţi că Beijingul a reacţionat rapid prin izolarea Wuhanului începând cu 23 ianuarie 2020, ceea ce "a redus numărul infectărilor şi deceselor".

Citește și: Anunț de ultimă oră al lui George Simion! Legea care va fi susținută de AUR

China a reuşit în mare parte să pună sub control pandemia din primăvara trecută, însă la nivel mondial peste două milioane de persoane au murit din cauza coronavirusului până acum.

"Bineînţeles, trebuie să ne străduim să facem mai mult. Toate ţările, nu doar China, dar şi SUA, Marea Britanie, Japonia sau orice alt stat, trebuie de altfel să se străduiască să facă mai mult", a spus Hua Chunying.

Citește și: Groaznic! Activistul de mediu Daniel Bodnar ar putea rămâne paralizat

"Ca primă ţară care a tras semnalul de alarmă anti-epidemie la nivel mondial, China a luat decizii rapide şi decisive, chiar dacă nu dispunea atunci decât de informaţii incomplete" în privinţa coronavirusului, a subliniat ea.

Din grupul de experţi fac parte şi fostul preşedinte mexican Ernesto Zedillo, fostul şef al diplomaţiei britanice David Miliband (preşedinte al organizaţiei umanitare International Rescue Committee) şi specialista chineză în boli respiratorii Zhong Nanshan, figură a luptei împotriva COVID-19 în ţara sa.

Citește și: Florin Cîțu ‘țopăie’ de fericire: ‘Banca Mondială confirmă: măsurile pe care le-am luat în contextul pandemiei COVID-19 clasează România în topul țărilor cu cele mai multe și aplicate măsuri din lume’

O echipă de experţi a OMS se găseşte de altfel în prezent în China, în încercarea de a descoperi originile COVID-19, imediat ce se va încheia carantina de două săptămâni la care sunt supuşi membrii săi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.