Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CRITICATĂ de ONU, o lege controversată menită să relanseze natalitatea a intrat în vigoare în Iran

natalitate

O lege menită să relanseze natalitatea a intrat în vigoare în Iran, după ce a suscitat îngrijorare în legătură cu apariţia de restricţii de acces la anumite servicii şi îngrijiri ce ţin de sănătatea reproductivă, informează marţi AFP, potrivit Agerpres.

Legea asupra "susţinerii familiei şi întineririi populaţiei" a fost aprobată de parlament în octombrie şi a intrat în vigoare luni seara, potrivit site-ului preşedinţiei iraniene.

Ea prevede un screening facultativ (pentru depistarea precoce a bolilor), restricţii asupra avortului şi restângerea accesului la mijloacele de contracepţie.

Legea prevede, de asemenea, diverse avantaje pentru familiile cu copii şi o campanie televizată pentru a încuraja femeile să aibă copii şi pentru a denunţa celibatul sau avortul.

Măsura a fost criticată de experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi militanţi pentru drepturile femeilor.

"Consecinţele vor fi paralizante pentru dreptul la sănătate al femeilor şi fetelor şi reprezintă un reviriment alarmant şi îngrijorător din partea unui stat ce fusese salutat pentru progresele în materie de drept sanitar", au subliniat marţi experţi ai ONU într-un comunicat.

La rândul său, ONG-ul Human Rights Watch a denunţat o lege care pune în pericol drepturile şi viaţa femeilor, restrângând accesul la unele servicii şi îngrijiri de sănătate reproductivă.

Afrouz Safarifard, o responsabilă a Organizaţiei de protecţie socială, a avertizat luni că legea ar putea majora numărul de persoane atinse de anomalii congenitale, iar Massoud Mardani, de la Comitetul naţional de luptă împotriva SIDA, a atenţionat săptămâna trecută că legea ar putea contribui la creşterea cazurilor de HIV/SIDA, printre alte boli.

"Rata de avorturi ilegale va creşte de asemenea din cauza restricţiilor, afectând femeile", şi-a exprimat regretul militanta Azar Mansouri, citată de mass-media locale.

Statul iranian a lansat în 1993 un program ce încuraja cuplurile să aibă doar doi copii, program care a dat rezultate rapide. Însă ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, pledează de mai mulţi ani pentru o creştere a populaţiei ca factor de "putere naţională". "Dacă Dumnezeu vrea, populaţia ţării va ajunge la 150 de milioane", a declarat el în 2018.

Circa 46,6% dintre cele 83 de milioane de iranieni au mai puţin de 30 de ani, potrivit datelor din 2019 ale Centrului Naţional de Statistică, şi numărul celor sub 30 de ani a scăzut din 2010 cu rată de creştere negativă de 3,24%.

La începutul lui noiembrie, preşedintele parlamentului, Mohammad Bagher Ghalibaf, a apărat legea ca fiind una ce susţine "tinerele cupluri şi tinerele mame".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.