Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza alimentară bate la ușă: Cotaţia porumbului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

stiripesurse.ro
maize porumb

Cotaţia porumbului şi-a continuat joi creşterea, atingând cel mai ridicat nivel de după 2012 la bursa de la Chicago, pe măsură ce războiul din Ucraina sufocă livrările, iar condiţiile meteo nefavorabile pun în pericol culturile în cele două Americi, transmite Bloomberg.

Invazia declanşată de Rusia în Ucraina afectează exporturile din ţara vecină, astfel că silozurile din Ucraina sunt încă pline cu cerealele de anul trecut, iar războiul afectează de asemenea însămânţările. Aceste pierderi pe partea de ofertă îi determină pe cumpărători să se îndrepte spre alte regiuni însă producătorii din America de Nord şi America Latină se confruntă cu evoluţii meteo nefavorabile.

În Brazilia, un mare cultivator şi exportator mondial de porumb, regiunea din centru-vest a avut o lună aprilie secetoasă, ceea ce a afectat porumbul în ultima fază de creştere înainte de recoltat. În cazul SUA, unde porumbul tocmai este însămânţat, solul ud şi temperaturile scăzute au făcut ca însămânţările să cunoască cel mai lent start de de după 2013.

Toate aceste îngrijorări cu privire la producţie au provocat joi la bursa de la Chicago o creştere de 0,9% a cotaţiilor futures la porumb până la 8,1975 dolari per bushel, apropiindu-se de valoarea record înregistrată în urmă cu zece ani. Această apreciere, împreună cu preţurile în creştere explozivă la oleaginoase, riscă să majoreze şi mai mult costul alimentelor, care sunt deja la un nivel record şi contribuie la o inflaţie ridicată în întreaga lume.

"Porumbul a ajuns în zona în care se vorbeşte de raţionalizarea cererii" susţin analiştii de la banca Rabobank, care şi-au revizuit estimările privind preţul mediu în al doiea trimestru până la 8,25 dolari per bushel. "Consumatorii sunt şocaţi de costurile actuale dar tocmai asta este ideea: livrările sunt în pericol iar siguranţa vine cu un preţ ridicat", adaugă analiştii Rabobank.

De la începutul acestui an şi până în prezent cotaţia porumbului a crescut cu 38% la bursa de la Chicago. Tot joi au crescut şi cotaţiile la grâu, revenind peste pragul de 11 dolari per bushel, în timp ce cotaţiile la soia boabe au rămas stabile.

În acest context al cotaţiilor ridicate, se înmulţesc îngrijorările cu privire la insecuritatea alimentară în ţările în curs de dezvoltare. SUA au anunţat miercuri că vor recurge la capacităţi de finanţare de urgenţă, care nu au mai fost folosite după 2014, pentru a putea oferi ajutoare alimentare în valoare de 670 de milioane de dolari ţărilor care sunt în pericol de foamete din cauza invaziei ruseşti a Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.