Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza combustibililor din Rusia - Prețurile au crescut brusc miercuri la motorină și benzină

Reuters
pompa benzina mototina benzinarie peco

Preţurile angro la benzină şi motorină în Rusia au crescut miercuri, după publicarea unor informaţii conform cărora Guvernul de la Moscova se pregăteşte să ridice, parţial, embargoul vizând exporturile de combustibili, transmite Reuters.

Conform datelor de la Bursa International Mercantile Exchange din Sankt Petersburg, preţul angro al benzinei ruseşti de calitate Ai-92 a urcat cu 0,8%, la 56.321 ruble (566,41 dolari) per tonă, iar la motorină preţul a crescut cu 3,6%, la 57.296 ruble pe tonă, notează Agerpres.

În ultimele luni Rusia s-a confruntat cu o penurie de combustibili, iar preţurile au crescut, în contextul majorării cotaţiilor la ţiţei pe plan global, şi al deprecierii rublei.

Ca răspuns, în 21 septembrie Rusia a interzis temporar exporturile de de benzină şi motorină către toate ţările, excluzând patru state din fosta URSS. Din 21 septembrie, preţurile angro la benzină şi motorină în Rusia au scăzut cu 10% şi, respectiv, 21%.

Cotidianul rus Kommersant a anunţat, citând surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, că restricţiile vor fi ridicate numai pentru exporturile de motorină prin conducte, iar volumele ar putea fi supuse unor cote pentru a evita o explozie a preţurilor angro. În schimb, restricţiile la exporturile de benzină vor rămâne în vigoare, pentru moment.

Facilităţile de depozitare ale Transneft, compania rusească responsabilă de transportul de hidrocarburi, sunt aproape pline, iar redirecţionarea volumelor suplimentare spre piaţa internă este imposibilă din punct de vedere tehnic, susţine Kommersant.

Separat, agenţia rusă de presă TASS a publicat miercuri declaraţia ministrului Energiei, Nikolai Shulginov, care susţine că "la toate nivelurile" Guvernului se discută reluarea parţială a exporturilor de combustibili.

Analiştii se aşteaptă ca restricţiile să fie de scurtă durată.

"Credem că interdicţia va fi într-adevăr temporară şi va dura doar câteva săptămâni, până se va finaliza recoltarea, în octombrie", susţin analiştii de la J.P. Morgan, iar cei de la Citi se aşteaptă ca restricţiile să dureze şase săptămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.