Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza combustibilului din Republica Moldova: Oamenii lui Plahotniuc, Leancă și Ghimpu formează un cartel în ANRE

alegeri.md
alexandru slusari

”Oamenii lui Plahotniuc, Leancă și Ghimpu din ANRE sunt complici la acordul de cartel continuu al companiilor mari petroliere”, susține ex-deputatul Alexandru Slusari.

Potrivit membrului Platformei DA, a mai făcut un simplu calcul și le-a arătat șoferilor prețul adevărat pentru un litru de benzină, transmite știri.md

”Regret că până în ziua de azi nu am auzit cum Parlamentul intenționează să demită conducerea acestei instituției importante.

Două zile în urmă petroliștii au început să ne facă mare "favoare", micșorând cu 10 bani prețuri la benzină. De la 20,49 la 20,39 lei per litru. Înseamnă că cel mai probabil au fost importate partide noi de carburanți.

Acum propun la fiecare doritor să faceți calcul privind respectarea actualei metodologiei de plafonare a prețurilor la produsele petroliere (așa cum este ea). Nu este exercițiu complicat.

Accesați pagina ANRE și vedeți care este cifra cotațiilor Platts pentru benzină la 19 august. 12.460 de lei per tonă. Adăugați accizul de 6.496 de lei per tonă. Adăugați TVA de 20%. Pe urmă aplicați coeficientul transformării kilogramelor în litri (coeficientul densității) 0,758, stabilit de ANRE. La final adăugați marja comercială de 2,33 lei la fiecare litru. Rezultatul este următorul: un litru de benzină ar trebui să coste la pompă maximum 19,57 lei per litru. Apropo, nu este diferență mare la aceste cifre nici pentru 18 august, dacă cineva va insista că carburanții au fost importați cu o zi mai înainte.

Puteți repeta același exercițiu cu motorina, pornind de la cifra Platts de 10.215 lei per tonă. Accizul este 2.734 de lei/tonă. Același TVA. Coeficientul de transformare 0,845. După acest exercițiu matematic simplu veți ajunge la concluzia că prețul maximal pentru un litru de motorină la benzinărie nu ar trebui să depășească 15,46 lei per litru.

Apropo, la stațiile de alimentare, care aparțin operatorilor petrolieri mici, prețurile sunt mult mai aproape de cifrele legale. Aceste companii nu vor să participe într-un cartel, însă ponderea lor pe piața produselor petroliere este una nesemnificativă”, a declarat Slusari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.