Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza COVID-19: Consumul de alimente a crescut cu 8% în primele cinci luni ale anului, iar vânzările de carburanţi au scăzut cu 11% în aceeaşi perioadă

carburanti

Consumul de alimente a crescut cu 8% în primele cinci luni ale anului, iar vânzările de carburanţi au scăzut cu 11% în aceeaşi perioadă. În restul statelor UE, scăderea consumului de carburanţi a fost de 24%, anunță MEDIAFAX.

Consumul a crescut cu 0,1% în primele cinci luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate azi de Institutul Naţional de Statistică.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO Cutremur major în Poliție! Scandal fără precedent: Mașini care circulă fără ITP valabil

Statisticile pe categorii de produse arată că vânzările de alimente şi băuturi au crescut cu 8% în ianuarie- mai 2020, în timp ce benzinăriile au avut vânzări mai mici cu 11% faţă de perioada similară din 2019.

Criza COVID-19 a afectat puternic afacerile din industria petrolieră.

Potrivit ZF, OMV Petrom, producător de petrol şi gaze, a avut în luna aprilie o scădere a cererii de 45% la benzină şi motorină, iar începând cu luna mai a văzut o scădere de doar 24%.

Citește și: Alexandru Rafila a reacționat după decizia CCR: Cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm

„Cea mai mare scădere a avut loc în zona comerţului pentru carburanţi. A fost restricţionată circulaţia de la jumătatea lunii martie până la sfârşitul lunii aprilie. Vânzările cu amănuntul sunt un indicator al produsului intern brut, al modului în care merge economia şi dacă lucrurile revin pe o traiectorie de creştere putem să vorbim că în 2020 contracţia ar putea să fie recuperată. Pe primele cinci luni ale anului 2020, rămânem semnificativ sub nivelul consumului din anul anterior, vom vedea dacă această diferenţă va putea fi recuperată, dar oricum, în cel mai bun caz, probabil 2020 va fi mai de grabă, un an de stagnare”, a spus analistul Aurelian Dochia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.