DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Criză de grefieri în instanțele din România - Ministerul Justiției anunță că este nevoie de mii de angajări dar încearcă rezolvarea a 10% din problemă

medpagetoday.com
justitie masca

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care prevede creşterea etapizată a numărului de grefieri din instanţe până la atingerea unui raport de 1,5 grefier/judecător.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, în urma unei analize preliminare, bazată pe date concrete furnizate de către conducerile instanţelor, grupul de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi ai CSM a concluzionat că este necesară suplimentarea posturilor de grefier, astfel încât să se asigure un raport grefier/judecător care să permită realizarea un act de justiţie într-un termen rezonabil şi de calitate, inclusiv prin raportare la standardele din sistemele statelor membre ale Uniunii Europene, transmite Agerpres.

"În Raportul Băncii Mondiale din anul 2013 privind analiza funcţională a sectorului justiţiei din România, s-a reţinut faptul că numărul personalului auxiliar din sistemul judiciar este mult mai scăzut decât mediile pe plan european, raportul posturilor de grefier la posturile de judecător fiind la nivel european, în anul 2010, de 2 posturi de grefier la un post de judecător", se precizează în document.

Ţinând cont de aceste recomandări, dar şi de posibilităţile reduse de finanţare ale sistemului judiciar, în cadrul grupului de lucru s-a propus luarea în considerare a suplimentării posturilor de grefieri pentru şedinţele de judecată în vederea obţinerii unui raport grefier/judecător de 1,5.

În aceste condiţii, potrivit Ministerului Justiţiei, rezultă un necesar suplimentar de 2.370 de posturi de grefieri - 596 la Curţile de apel, 898 la Tribunale şi 876 la Judecătorii. Ca urmare, având în vedere necesarul mare de posturi rezultat în urma analizei, grupul de lucru a luat în considerare o suplimentare etapizată, prin aplicarea unor criterii complementare, respectiv volum de activitate şi încărcătură puncte de complexitate/grefier, se explică în nota de fundamentare.

"Ţinând cont de posibilităţile de finanţare, dar şi de cele privind ocuparea posturilor de grefier, respectiv de durata procedurilor de ocupare, care implică şi aspecte privind baza de selecţie a acestei categorii profesionale (în prezent existând deja un număr de 162 de posturi de grefier vacante), propunem suplimentarea la acest moment cu un procent de aproximativ 10% din necesarul total identificat, respectiv 200 de posturi de grefier pentru care să poată fi obţinută şi finanţarea corespunzătoare", arată Ministerul Justiţiei.

Această propunere se înscrie şi în solicitarea reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii la ultima întâlnire a grupului de lucru comun din data de 30 iunie, indică ministerul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.