Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din Golf: Qatarul a anunţat joi reîntoarcerea ambasadorului său în Iran

Al-Arabya
Qatar

Qatarul a anunţat joi reîntoarcerea ambasadorului său în Iran şi restabilirea relaţiilor diplomatice totale cu Teheranul, pe fondul crizei dintre Doha şi Arabia Saudită, decizie salutată de Teheran, informează AFP şi dpa, scrie agerpres.ro

Ministerul de Externe al Qatarului a subliniat, într-un comunicat, că doreşte întărirea relaţiilor cu Iranul, ţară cu care el împarte cel mai mare câmp gazifer din lume. 

Qatarul este condus, la fel ca Arabia Saudită, de o dinastie sunită, în timp ce Iranul este o ţară majoritar şiită. 

La 5 iunie, Arabia Saudită şi aliaţii săi au rupt relaţiile lor diplomatice cu Doha, pe care au acuzat-o de susţinerea grupărilor extremiste şi de apropiere de Iran. 

Rechemarea ambasadorului Qatarului de la Teheran a venit ca urmare a atacurilor din ianuarie 2016 împotriva misiunilor diplomatice saudite în Iran, care au venit ca reacţie la executarea unui lider şiit în Arabia Saudită. 

'Statul Qatar a anunţat azi că ambasadorul său la Teheran revine (în această capitală) pentru a-şi exersa atribuţiunile diplomatice', subliniază Ministerul Afacerilor Externe de la Doha, exprimându-şi dorinţa de 'a întări relaţiile bilaterale cu Republica Islamică Iran în toate domeniile'. 

La rândul său, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Bahram Ghassemi, a salutat această decizie, precizând că ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif şi omologul său qatariot Mohamed ben Abderrahman al-Thani au avut miercuri seara o convorbire telefonică. 

'În timpul acestei conversaţii, partea qatariotă şi-a exprimat dorinţa de a face să revină ambasadorul său la Teheran şi noi salutăm această decizie', a declarat Ghassemi. 'După cum a declarat ministrul nostru de externe, dezvoltarea relaţiilor cu vecinii noştri este o prioritate absolută a diplomaţiei noului guvern', care şi-a preluat funcţiile săptămâna aceasta. 'Primim favorabil orice pas constructiv şi pozitiv', a adăugat Ghassemi. 

De la începutul crizei cu ţările din Golf care şi-au închis frontierele cu Qatarul, emiratul gazifer s-a orientat spre Iran şi Turcia, în special pentru a importa produse alimentare. Aceste două ţări au exprimat o puternică solidaritate cu Doha.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.