Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din justiție: Maia Sandu cere crearea Curții Anticorupție

captură facebook
Maia Sandu

Președintele Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Potrivit șefei statului, atât timp cât avem corupție în justiție, atât timp „eforturile noastre de combatere a corupției sunt în van”.

„Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare. Doar atunci când legea va fi în capul mesei, iar fiecare își va face treaba la locul lui, vom reuși să corectăm răul făcut țării noastre”, a spus președintele, în plenul Parlamentului, transmite Știri.md.

Maia Sandu a subliniat că avem o situație „excepțională” în justiție și că există o „rezistență enormă” contra reformei, unii judecători încercând s-o blocheze.

„Mai mulți judecători corupți și probabil sunt și procurori corupți, care încearcă să blocheze procesele, dar cea mai mare acțiune de blocare vine din rândul judecătorilor și, probabil, aceasta este o reacție la primul exercițiu de evaluare externă extraordinară, care a fost făcută pentru potențialii membri ai noului Consiliu Superior al Magistraturii și pentru că au fost puțini cei care au reușit să treacă de acest examen al integrității, avem o rezistență și mai mare la reformă decât am avut-o până acum.

Să fim sinceri, aici niciodată nu am avut sprijin din partea judecătorilor pentru reforma justiției. Nu vrea să generalizez. Sigur că sunt și oameni onești acolo, care sunt deranjați de faptul că în sistem sunt oameni corupți, sunt deranjați că toată lumea din sistemul judecătoresc este văzută drept cu probleme, dar vedem o rezistență enormă”, a declarat șefa statului, la postul public de televiziune.

Totodată, președinta a punctat că e „naiv din partea unor judecători să creadă că ei vor bloca sistemul, reformele și noi vom privi neputincios”.

„E naiv din partea judecătorilor să creadă că noi vom privi neputincioși la cum ei încearcă să distrugă această țară, pentru că nu poți să ai economie dacă nu ai justiție, nu poți să dezvolți nimic în această țară dacă nu există certitudine că legea va fi respectată și este cineva acolo care să se asigure că cei care nu respectă legea, sunt pedepsiți.

Nu vom permite asta, pentru că vrem ca această țară să se dezvolte, oamenii să nu plece dezamăgiți de ce văd în justiție și mai ales că nu vrem ca ei să blocheze procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a conchis Maia Sandu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.