Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CRIZA din Moldova continuă. Șanse mici ca Guvernul Sturza să fie votat

moldova

Parlamentul de la Chişinău se va reuni luni în şedinţă specială pentru a dezbate programul de guvernare al premierului desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, şi pentru a supune la vot lista miniştrilor propuşi, dar şansele pentru ca deputaţii să aprobe noua echipă guvernamentală sunt destul de mici, după cum informează mass-media locală. 

Potrivit Radio Chişinău, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat şi Partidului Liberal, în condiţiile în care pentru învestirea guvernului este nevoie de votul a cel puţin 51 de deputaţi ai legislativului cu 101 de membri. Democraţii şi foştii deputaţi comunişti care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înţeles că nu vor vota pentru un guvern condus de Ion Sturza, iar socialiştii au anunţat că nici nu vor fi prezenţi la şedinţa de luni, ei optând pentru dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate.

Vezi și: A explodat mămăliga în Orientul Mijlociu: Încep atentatele împotriva sunniților

Ion Sturza şi-a prezentat duminică echipa şi programul de guvernare pentru anii 2016-2018, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Republicii din Chişinău. Cabinetul Sturza îşi propune în primul rând negocierea unui acord de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional - fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern -, reformarea fiscalităţii, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri şi crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum şi diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi electricitate. De asemenea, cabinetul Sturza îşi doreşte o colaborare eficientă cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România, iar pe termen mediu îşi propune obţinerea statutului de ţară-candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Vezi și: 'Scriitorii' din puşcăriile româneşti, vedete în The Guradian. Dan Voiculescu, în fruntea listei

Cei 18 membri ai echipei propuse de premierul desemnat Ion Sturza au semnat şi o declaraţie pe proprie răspundere privind întrunirea criteriilor de integritate. Ion Sturza a declarat că semnarea acestei declaraţii, al cărei text a fost elaborat de reprezentanţii societăţii civile, nu este o invenţie, ci o practică internaţională care ajută la creşterea responsabilităţii guvernării. 

Premierul desemnat a subliniat că la baza formării echipei sale guvernamentale, care pentru prima dată în istoria Republicii Moldova a avut loc fără participarea partidelor politice, au stat trei principii: patriotism, integritate şi profesionalism. 

De amintit că preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat la 21 decembrie pe Ion Sturza, om de afaceri şi fost premier în anul 1999, drept candidat la funcţia de prim-ministru, fără a exista o majoritate parlamentară care să-şi asume învestirea viitorului guvern. 

În cazul în care Ion Sturza nu va primi votul de încredere din partea parlamentului, preşedintele are dreptul să mai nominalizeze un candidat, iar dacă eşecul se repetă, şeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.