Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din Moldova continuă: Vlad Plahotniuc a fost respins de președintele Nicolae Timofti

moldova parlament

Criza din Moldova continuă după ce Vlad Plahotniuc, propus ca premier, a fost respins de președintele Nicolae Timofti. Motivul invocat de Nicolae Timofti este că persoanele asupra cărora planează dubii de integritate, nu pot ocupa funcţii de conducere în stat.

Șeful statului propune majorității parlamentare să identifice un alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-ar încadra în criteriile de integritate enunțate, până pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00.

Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al președinției. „Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, se menționează în comunicat.

Citește și: Ambasada Norvegiei ia atitudine după cazul Bodnariu: Ce spun diplomaţii

„Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, se menționează în comunicat.

„Președintele Timofti își motivează decizia pe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe Hotărâri ale Curții Constituționale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”, se menționează în comunicat.

Citește și: Alina Gorghiu, greșeli de clasa a II-a la limba română! Identificați gafele liderului PNL

„Nicolae Timofti consideră că Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova”.

Astfel, șeful statului propune majorității parlamentare să identifice un alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-ar încadra în criteriile de integritate enunțate, până pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00.

Citește și: Traian Băsescu l-a umilit pe Mihai Gâdea

La consultările de astăzi au participat Marian Lupu, Andian Candu și Dumitru Diacov, reprezentând Patridul Democrat, și Mihai Ghimpu, Corina Fusu și Valeriu Munteanu, reprezentând Patridul Liberal.

Citește și: Traian Băsescu, DEZVĂLUIRI INCENDIARE despre Koveși și Coldea

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.