Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din Venezuela AMENINȚĂ securitatea planetei - Grupul de la Lima cere ajutorul internațional

stirileprotv.ro
protest venezuela

Grupul de la Lima - compus din 12 ţări latinoamericane şi Canada - a cerut marţi comunităţii internaţionale să facă "un mare efort" pentru a organiza alegeri în Venezuela, a cărei criză ameninţă "securitatea" planetei, informează AGERPRES.

"În timp ce o dictatură este exercitată în Venezuela, toate democraţiile noastre sunt slăbite într-un anume fel. Situaţia pe care o traversează Venezuela ameninţă pacea şi securitatea regionale şi compromite de asemenea securitatea internaţională", a declarat şeful diplomaţiei argentiniene Jorge Faurie în deschiderea reuniunii Grupului de la Lima desfăşurată la Buenos Aires.

Citește și: Radu Tudor denunță un atentat la securitatea României! Celebrul jurnalist atacă Guvernul

"Este necesar un mare efort pentru a restabili ordinea democratică în Venezuela prin convocarea alegerilor în această ţară", a adăugat el.

Grupul de la Lima a fost creat în 2017 pentru a promova o soluţie la criza din Venezuela, ţară care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume. El nu a recunoscut al doilea mandat al preşedintelui socialist Nicolas Maduro, care a început la 10 ianuarie.

Aproximativ 50 de ţări, inclusiv Statele Unite şi Canada, l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei şi cer plecarea lui Maduro.

Citește și: Omul lui Ponta o face de râs pe Viorica Dăncilă! Ieșire, după decizia privitoare la candidatura sa

Venezuela traversează o profundă criză politică şi economică. Peste patru milioane de venezueleni au părăsit ţara din 2015, conform ONU, fugind de penuria de produse de bază şi medicamente, lipsuri care s-au agravat în ultimele săptămâni din cauza întreruperilor frecvente de electricitate.

La rândul său, ministrul peruan de externe, Néstor Popolizio, a cerut "un sprijin urgent şi concret provenind din cooperarea internaţională pentru ţările care găzduiesc" refugiaţi venezueleni.

Peru, care numără 768.100 de venezueleni, şi Columbia, cu 1,3 milioane, sunt ţările din regiune care găzduiesc cel mai mare număr de migranţi şi refugiaţi din Venezuela.

Citește și: Incredibil! Viitorul șef a CNAS a fost ANCHETAT de DNA

"Îndemnăm din nou şi în continuare la o soluţie paşnică a crizei din Venezuela, care să fie impulsionată de venezuelenii înşişi, cât mai repede posibil. Criza se agravează şi cere o soluţie urgentă care trece prin alegeri credibile, transparente, libere şi corecte", a adăugat Néstor Popolizio.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.